Ugovori za bušenje na moru i na kopnu još na čekanju

Autor: Marija Brnić , 26. kolovoz 2015. u 15:37
Barbara Dorić, Agencija za ugljikovodike/Boris Šćitar/PIXSELL

Prijedlozi ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina još nisu ni prošli koordinaciju Vlade, kasni se, neslužbeno, i zbog godišnjih odmora.

Ni na današnjoj sjednici Vlade, drugoj nakon kolektivnog godišnjeg odmora u Banskim dvorima, na dnevnom redu neće biti najavljivani prijedlozi ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu te na kopnu.

Sami prijedlozi, kako se doznaje iz Vladinih krugova, nisu zapeli zbog različitih pogleda pojedinih ministara na tu temu. Štoviše, tvrdi se kako sami ugovori još nisu ni prošli koordinaciju Vlade, prvu stepenicu u procesu usvajanja odluka u Banskim dvorima. Neslužbeno se, pak, kao razlog odgode usvajanja tih ugovora navode godišnji odmori, zbog kojih su i pripreme samih ugovora, posebice za istraživačka polja na kopnu, tek spremni za prijavu koordinaciji Vlade.

Agencija za ugljikovodike (AZU) nastoji svakako pred Vladu istodobno doći i s ugovorima za kopno, njih šest, i za more, kojih je nakon odustajanja konzorcija Marathon Oila i OMV-a od ugovora za sedam polja u Jadranu ostalo svega tri. I dalje je, međutim, neizvjestan status Ine za njezina dva ugovora za istraživanje na moru. Službeno, doduše, a potvrđuju to i u Ini, nikakvu obavijest o povlačenju iz ugovaranja posla na moru ta naftna kompanija još nije dostavila AZU-u.

No, znakovito, iz Ine napominju kako su i dalje "u procesu razmatranja prijedloga ugovora ponuđenog od strane AZU-a, kao i novonastalih okolnosti". Inina će odluka o istraživanju na moru prema svemu sudeći biti bjelodana tek nakon što Vlada usvoji ugovore, koje će Agencija u proceduru uputiti prvi ili drugi tjedan u rujnu. Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora, a do kraja rujna Vlada bi trebala odlučiti i o novom krugu natječaja za istraživanje ugljikovodika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close