Udruženi PBZ CO i Erste Plavi nude 199,84 mil. kn

Početne cijena u natječaju bila je 193,93 milijuna kuna/JADRAN Početne cijena u natječaju bila je 193,93 milijuna kuna/JADRAN

Mirovinci prihvaćaju i obvezu dokapitalizacije u visini od 200 milijuna kuna u pola godine od zaključenja kupoprodajnog ugovora.

Prvi krug privatizacije crikveničkog hotelijera Jadran u kojem se za moguću kupnju prijavilo 22 potencijalna ulagača najavljivao je puno veće natjecanje u drugom krugu, no jučer je u Centar za restrukturiranje i prodaju pristigla samo jedna obvezujuća ponuda.

Partnerska ponuda
Dali su je udruženim snagama mirovinski fondovi PBZ CO i Erste Plavi, koji su inače u prvom krugu nastupali svaki zasebno, a i ponudbenu dokumentaciju za drugi krug od CERP-a su otkupili pojedinačno, no na kraju su u ovom procesu nastupili partnerski. Njihova ponuda ispunjava temeljne kriterije - za kupnju 70,74 posto državnih dionica u Jadranu nude 199,84 milijuna kuna, dakle za gotovo šest milijuna kuna više od početne cijene istaknute u natječaju od 193,93 milijuna kuna.

Prihvaćaju i obvezu dokapitalizacije Jadrana u visini od 200 milijuna kuna koju je potrebno provesti u roku od najduže pola godine od zaključenja kupoprodajnog ugovora. Osim ova dva ulagača, ponudbenu dokumentaciju za drugi krug otkupila je i austrijska tvrtka Johann Radauer, no na kraju je odustala od ponude. Unatoč izostanku očekivanih ponuda od tvrtki iz hotelskog sektora u CERP-u su zadovoljni što se i Jadran uključio u društvo državnog turističkog portfelja za čiju su privatizaciju nakon dugog niza godina pristigle obvezujuće ponude, a u kojem su hoteli Makarska i Maestral, te Club Adriatic.

Što se odluka tiče CERP-ove stručne službe provest će detaljnu analizu, te ju uputiti Upravnom vijeću kojim predsjedava ministar državne imovine Goran Marić.

Produljenje mandata?
Upravljanje Jadranom, zadovolje li ponude PBZ CO-a i Erstea, bit će najvažnije za daljnje restrukturiranje ove tvrtke koja je prošla stečajni proces, a upravo danas bi se trebao sastati Nadzorni odbor Jadrana koji bi trebao odlučivati o imenovanju predsjednika Uprave, budući da Dinu Manestru istječe četverogodišnji ugovor. Kako se provodi proces privatizacije, očekuje se da će mu mandat biti produljen na rok od šest mjeseci. 

Komentari (1)
  • Fisher
    Fisher 20:16 16.1.2018.

    Kupuju da bi prodali… Šteta što nisu prije počeli s takvom praksom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!