Udružena obiteljska gospodarstva: Vratite nam ključ proizvodnje hrane

Autor: Božica Babić , 11. veljača 2014. u 16:15
Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva Život složila 14 teza i odaslala ih na sve mjerodavne državne adrese, kao i znanstvenoj zajednici/Marijan Sušenj/PIXSELL

Kod hrvatskih OPG-a porazni su trendovi u proizvodnji mlijeka: 2009. čak 675 milijuna kg, a 2013. 504 milijuna.

Osnažiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) i vratiti im ključnu ulogu u proizvodnji hrane i očuvanju ruralnoga prostora cilj je koji namjerava ostvariti početkom godine osnovana Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske – Život, kaže njezin dopredsjednik Nikola Pajek.

Udruga će članstvu pomagati u jačanju proizvodne i tržišne konkurentnosti, poticat će i povezivanje u proizvođačke organizacije, a želi aktivnu ulogu i pri formuliranju zakona i propisa te definiranju tržišnih okvira. Vodstvo udruge izvijestilo je u ponedjeljak da su svoja razmišljanja o tome kako OPG staviti na centralnu poziciju nacionalne poljoprivredne politike složili u 14 teza i odaslali ih na sve mjerodavne državne adrese, kao i znanstvenoj zajednici. Opća skupština UN-a proglasila je 2014. Međunarodonom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Na tom tragu krenula je nova aktivnost ne samo hrvatskih nego i poljoprivrednika iz ostalih članica EU. Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj pri Europskoj komisiji usvojio je polovicom siječnja Izvješće o budućnosti malih poljoprivrednih gospodarstava i zatražio od Vijeća ministara i Parlamenta EU neka konkretnim mjerama podupru opstanak i razvoj malih obiteljskih gospodarstava.

U tom dokumentu nema podataka o stanju OPG-a u Hrvatskoj, ostalih 27 članica ima više od 12 milijuna OPG-a koji raspolažu s manje od pet hektara zemljišta. Od tih gospodarstava njih 8,5 milijuna ima godišnju proizvodnju manju od 8000 eura, dok ostatak OPG-a ne proizvede ni za 2000 eura. Europski Odbor za poljoprivredu ističe da se nestankom malih OPG-a neće povećati konkurentnost velikih sustava. Poziva sve članice neka izrade odgovarajuća rješenja i modele za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava i pritom uzmu u obzir osobitosti poljoprivrede i regionalnih razlika u svakoj pojedinoj državi. Traži neka sustavno ojačaju konkurentnost, održivost i isplativost OPG-a potičući ih time na otvaranje novih radna mjesta. Samo provedbom takvih mjera, naglašavaju, zaustavit će se depopulacija ruralnih područja.

U pogledu poljoprivrednih djelatnosti više nego ikada prije riječ o strateškim djelatnostima stoga, stoji u zaključcima Odbora EK, sve države članice trebaju posvetiti pozornost  pronalaženju rješenja za male poljoprivrednike na način da se uspostavi ravnoteža između prodajnih cijena poljoprivrednih proizvoda i troškova proizvodnje. Države članice Odbor podsjeća na to da male OPG-e mogu podržati i mikrokreditima, zajmovima sa subvencioniranim kamatama do financijskog leasinga i kreditnih jamstava.Kod hrvatskih OPG-a posebno porazni su trendovi u proizvodnji mlijeka. Tako je 2009. ostvaren rekordan otkup od 675 milijuna kilograma mlijeka, proizvedenih na 20.527 poljoprivrdenih gospodarstava. Za 2013. otkup je potonuo na 504 milijuna kilograma, a mlijeko je lani isporučeno sa 10.490 farmi. Više od 10.000 OPG-a u pet godina nestalo je samo u mliječnom sektoru.

Marketinški će ih poduprijeti i staviti na police

Dm logistički pomaže OPG-ima 

Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja u 2014. i 2015. godini proizvedu ekološke proizvode tvrtka DM-drogerie markt pružit će marketinšku potporu u razvoju etiketa, ambalaže i stavljanju proizvoda na police dm-a. Tko će dobiti potporu, odlučit će povjerenstvo u kojemu će biti predstavnici dm-a, Ministarstva poljoprivrede i PBZ Carda, najavila je u ponedjeljak članica Uprave dm-a Gordana Picek. U "dm green city projectu", čiji je slogan "…jer najbolje dolazi iz prirode", nije postavljen nikakav limit, javiti se mogu svi zainteresirani, a prijave se primaju do 31. ožujka. "Mi u dm-u smatramo da je pohvalno kada cijele obitelji rade na očuvanju okoliša i pritom sugrađanima nude kvalitetne ekološke proizvode. Stoga ekološkim proizvođačima želimo pomoći da svoju poruku, ali i proizvode, približe našim kupcima jer već godinama radimo na promicanju donošenja zdravih odluka", istaknula je Gordana Picek.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Najvažnija stvar u poljoprivredi je da cijela država postane financijski održiva. U Marxovom dijelu kapital, marx navodi:
“Kreditni novac proističe neposredno iz funkcije koju novac ima kao platežno sredstvo na taj način što obveznice za prodatu robu opet optiču radi prenošenja potraživanja duga. S druge strane, sa širenjem kredita širi se i funkcija novca kao platežnog sredstva. Kao takav on dobija svojstvene oblike egzistencije u kojima obitava u sferi krupnih trgovinskih transakcija, dok su zlatni i srebrni novac potisnuti pogla­vito u sferu sitne trgovine.
Kad robna proizvodnja dostigne izvesnu visinu i opseg, funkcija novca kao platežnog sredstva počinje prodirati i izvan oblasti robnog prometa. On postaje opšta roba ugovora. Rente, porezi itd. pretva­raju se iz naturalnih davanja u novčana plaćanja. Koliko je ovaj preodbražaj uslovljen čitavim ustrojstvom procesa proizvodnje dokazuju nam npr. dva bezuspešna pokušaja Rimskog Carstva da sva davanja naplaćuje u novcu. Strahovita beda francuskog seljaka pod Louis-em XIV, koju su Boisguillebert, maršal Vauban i drugi tako rečito žigosali, nije se njogla stavljati na teret samo velikim porezima, nego i pretvaranju naturalne poreze u novčanu.”
—> Karl Marx: stranica 131 (35. u 2. dijelu Kapitala 1) http://teorija-praksa.narod.ru/pdf/karl-marks-kapital-prvi-tom-101-200.pdf ——— Razlog bune seljaka, ali razlog bune danas u svijetu. Ne odnosi se samo na poljoprivrednike, nego i na sve ljude u državi.
Marx, naravo nije pametno zaključio da je problem rješiv u emisiji dovoljne količine novca bez duga (plus još nekoliko makroekonomskih mjera) .

1 . prva teza je da RH nema strategiju razvoja poljoprivrede !
2. ustavni predlagatelji zakona NEĆE napisati prijedloge 5 zakona za strategiju razvoja poljoprivrede .
3. Udruga Život i ostale poljoprivredne udruge MORAJU imenovati Povjerenstvo za pisanje prijedloga zakona za Strategiju razvoja poljoprivrede !

Bez toga nema budućnosti OPG !

New Report

Close