Udruga gradova: Nismo zapošljavali neodgovorno

Autor: Poslovni dnevnik , 05. studeni 2012. u 21:59
Vojko Obersnel, predsjednik Udruge gradova

Udruga gradova reagirala je na analizu Instituta za javne financije o zapošljavanju u lokalnoj samoupravi.

Udruga gradova reagirala je na analizu Instituta za javne financije o zapošljavanju u lokalnoj samoupravi, iznesenu u HUP novostima od 31. listopada, u tekstu glavnoga ravnatelja HUP-a Davora Majetića "Pet do dvanaest: Četiri godine poslije" zbog, ističu, pogrešnih zaključaka i nepoznavanja sadržaja evidencija na kojima je temeljena analiza.

"Jedinice lokalne samouprave u analiziranom su razdoblju zbog decentralizacije poslova izdavanja akata vezanih uz gradnju preuzele 565 državnih službenika i zaposlile približno 150 dodatnih službenika zbog smanjenja zaostataka u izdavanju akata koje je lokalna samouprava naslijedila od države. Donošenjem Zakona o sigurnosti prometa na cestama 2008. nametnuto nam je zapošljavanje prometnih redara iako je Udruga tražila da poslove nadzora prometa obavljaju komunalni redari te smo po toj osnovi morali zaposliti dodatnih 200-250 osoba. Donošenjem Zakona o poljoprivrednom zemljištu potkraj 2008. nametnuto nam je zapošljavanje dodatnih 350-400 osoba. Dakle, više od 1300 osoba zaposleno je po sili zakona. U broju neodgovorno zbrinutih nezaposlenih, kako ih autor naziva, nalaze se i novi pedagozi, odgojitelji i zdravstveni radnici u novootvorenim dječjim vrtićima i novim skupinama unutar postojećih. Ne samo da je zakonska obveza zaposliti takav kadar u vrtićima, nego je puno odgovornije od ostavljanja predškolske djece bez adekvatne skrbi.

Postoje i tri važnija postupanja lokalne samouprave koja autor analize pogrešno tumači. Prvo, nije uvidio da je u evidencijama 'službenika zaposlenih u lokalnoj samoupravi' više od 1500 osoba koje su po programu HZZ-a angažirane na javnim radovima, stotine osoba angažirane na programu pomoći u kući za starije i nemoćne… Ukratko, znatan broj osoba koje u evidencijama izgledaju kao službenici, naknade za rad koje izgledaju kao plaće službenika, a u stvarnosti je riječ o socijalnim programima i osposobljavanju za rad. Neke od jedinica lokalne samouprave koje su prozvane u analizi zbog 'nekontrolirana zapošljavanja' zaposlile su upravo ovu vrstu 'službenika'. Drugo, dio manjih jedinica lokalne samouprave ukinuo je trgovačka društva koja su obavljala manje zahtjevne komunalne poslove i angažirala djelatnike tih društava u tzv. vlastitom komunalnom pogonu kako bi smanjile troškove upravljanja trgovačkim društvima i racionalnijim korištenjem novca obavljale jednostavne komunalne poslove.

Kako se broj zaposlenih u trgovačkim društvima ne vodi u evidencijama zaposlenih u lokalnoj samoupravi, ali broj zaposlenih u vlastitim pogonima se iskazuje pod brojem zaposlenih službenika, takvim gradovima i općinama se broj zaposlenih 'službenika' i troškova plaća statistički povećao, iako je riječ o istom broju osoba koje obavljaju iste poslove. Treće, dio jedinica lokalne samouprave prekinuo je angažiranje osoba na javnim radovima ili programu pomoći starijim i nemoćnim osobama upravo kako zbog neumoljivih propisa o regulaciji izdvajanja za plaće službenika i promašenih evidencija ne bi trpjeli posljedice nadzora izdvajanja za plaće. Takvim postupanjem lokalnom stanovništvu je uskraćeno korištenje državnih socijalnih mjera, ali statistički se takvi postupci neupućenim analitičarima čine kao smanjenje broja službenika u gradovima i općinama. Koje od tri vrste postupanja lokalne samouprave treba isticati kao pozitivne, a koje kao negativne, prepuštam svakome na volju. Lokalna samouprava nije neodgovorno zapošljavala za gospodarske krize", ističe predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel.

Vojko Obersnel, predsjednik Udruge gradova

Komentirajte prvi

New Report

Close