U zamjenu pontona u ACI marini Cres uloženo 16,6 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. lipanj 2015. u 14:33
Arhivska fotografija: Goran Kovačić / Pixsell

U ACI marini Cres završeni su radovi na izmjeni svih pontona i sidrenih sustava.

U ACI marini Cres završeni su radovi na izmjeni svih pontona i sidrenih sustava, vrijedni 16,6 milijuna kuna, povodom čega su tu marinu danas obišli predstavnici ACI-ja, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije i Grada Cresa.

Kako je istaknuto, riječ je o jednoj od značajnih investicija u marine ACI sustava u posljednjih godinu dana.

Radovi na zamjeni pontona započeli su u svibnju 2014. i završeni su prema planu potkraj travnja ove godine. Projekt izmjene pontona obuhvatio je izmjenu 90 starih pontona, ukupne duljine 900 metara, sa 62 nova pontona dugačkih ukupno 930 metara. Novi pontoni imaju kapacitet 467 vezova za sve vrste plovila do 50 metara.

Za formiranje novih osam gatova, izgrađena su 62 "All Concrete" pontonska elementa, dugačka 15, a široka 3 metra, a izradila ih je šibenska tvrtka Marinetek NCP kao prvu instalaciju novog modela "All Concrete" pontonskih elemenata u Hrvatskoj.

Novi gatovi i lukobran, ukupne duljine 1.150 metara, prekriveni su drvenom podnom oblogom od tvrdog tropskog drveta, postavljene su 872 bitve od nehrđajućeg čelika za privez plovila, a povećan je i kapacitet struje i vode na gatovima. Za potrebe nautičara ugrađeno je 138 novih električnih ormarića i 276 slavina s pitkom vodom te je postavljen novi sustav sidrenja pontona i plovila pod morem.

Kako je kazala direktorica ACI-ja Doris Peručić, tim projektom ACI nastavlja realizaciju niza započetih projekata s ciljem poboljšanja kvalitete usluge i unifikacije vizualnog identiteta ACI marina.

U tijeku je izgradnja ACI marine "Veljko Barbieri" u Slanom te cjelovita rekonstrukcija ACI marine Pomer, a preuređuje se restoran u ACI marini Milna. U ACI marini Pula traju radovi na preuređenju sanitarija, dok je u ACI marini Skradin dovršena rekonstrukcija sanitarija za nautičare.

Započet je i projekt uvođenja funkcionalnog Wi-fi sustava u ACI marinama, pilot projekt je uspješno realiziran u ACI marini Pula, a do kraja godine pokrivenost Wi-fi signalom bit će u svim ACI marinama. Osim toga, u tijeku je i izrada idejnog projekta rekonstrukcije ACI marine Rovinj, a radi se i na projektu preuređenja ACI marine Opatija.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić izrazio je zadovoljstvo ostvarenim radovima, ističući da je to značajan doprinos ovogodišnjoj 170. obljetnici organiziranog turizma na otoku Cresu.

"ACI je jedan od najvećih nautičkih sustava u svijetu i najveći u Mediteranu, posluje uspješno i ponaša se skrbno te je i ovo dokaz da nije važno tko je vlasnik, već što i kako rade ljudi u ACI-ju", rekao je Antešić naglasivši da će resorno ministarstvo i Vlada uvijek podržati takve napore.

Komentirajte prvi

New Report

Close