U zagrebačkoj Zračnoj luci u 10 sati je počeo štrajk

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. studeni 2013. u 11:38
Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Svaki pokušaj da dobijemo jamstva koncesionara ZAIC-a i države da će ta poduzeća biti u stanju preuzeti radnike i ispunjavati financijske obveze nije uspio, kaže predstavnik koordinacije četiriju sindikata Ante Dujić.

U zagrebačkoj Zračnoj luci u 10 sati je počeo štrajk u organizaciji koordinacije četiriju sindikata zaposlenih u Zračnoj luci zbog, kako tvrde, nepoštivanja odredaba Zakona o radu i Kolektivnog ugovora koji utvrđuju obveze poslodavca prije i nakon predaje poduzeća francuskom koncesionaru ZAIC.

Sindikalci, naime, tvrde da će nakon ZAIC-ova preuzimanja Zračne luke nova tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb osnovati šest tvrtki kćeri u vlasništvu koncesionara "s minimalnim kapitalom i sumnjivim izvorima financiranja", pa bi radnici, po već viđenim obrascima, mogli ostati bez posla.

Svaki pokušaj da dobijemo jamstva koncesionara ZAIC-a i države da će ta poduzeća biti u stanju preuzeti radnike i ispunjavati financijske obveze nije uspio, kaže predstavnik koordinacije četiriju sindikata Ante Dujić.

Prva faza štrajka trajat će od danas u 10 sati do sutra u ponoć, a ako se u međuvremenu ne postigne dogovor druga faza štrajka uslijedit će u utorak, 26. studenog.

Zbog štrajka će danas biti obustavljeni svi komercijalni letovi, što znači da će biti otkazano ukupno 60 letova. To je vidljivo i na aerodromskom displeju koji pokazuje red letenja, kao i prazni šalteri za tzv. checkiranje putnika.

U Zračnoj luci nema uobičajne gužve, tek poneki putnik pokušava dobiti informaciju o alternativnoj mogućnosti prijevoza. U podne je predviđeno okupljanje radnika, a u 14 sati podjela sindikalnog graha.

Uprava Zračne luke tvrdi da je štrajk neutemeljen i nezakonit te je najavila da će to dokazati sudskim putem.

Predsjednik Uprave Miroslav Drljača kaže da radnici Zračne luke imaju ugovore o radu koji su među 6 ili 7 najboljih u Hrvatskoj i daleko veća prava od velike većine hrvatskih radnika. Po koncesijskom ugovoru, radnici će zadržati posao još najmanje pet godina nakon prelaska u novu tvrtku, uz zadržavanje svih stečenih prava.

Mladen Mesić iz koordinacije sindikata izvjestio je novinare da su jučer dobili obavijest da se njihov odvjetnik mora pojaviti u podne na Županijskom sudu budući je Uprava pokrenula sudski postupak za zabranu štrajka.

Komentirajte prvi

New Report

Close