‘U voćarstvu više ne vidim perspektivu’

Autor: Ivica Beti/VL , 12. rujan 2016. u 22:00
Marko Vrhar po voćnjaku skuplja ostatke ostataka/V.Ž.R./PIXSELL

Osiguranje im je preskupo. Za ha bi morali platiti 12.000 kn godišnje, a šteta im se ne isplaćuje ako je manja od 30%.

Marko Vrhar iz međimurskog sela Donjeg Koncovčaka računao je da će ove godine u voćnjacima ubrati oko 180 tona jabuka. Bilo je to prije katastrofalnog mraza koji je prošloga proljeća, potkraj travnja, poharao Hrvatsku. Obitelj Vrhar ovih dana po voćnjaku skuplja ostatke ostataka.

"Na 4,8 hektara voćnjaka dobit ćemo jednu tonu. Sve ostalo je uništio mraz, koji nije bio klasičan mraz nego hladna fronta protiv koje se nije moglo ništa",  očajan je Vrhar koji, kao i brojni njegovi kolege voćari, razmišlja o tome isplati li se uopće više ulagati u proizvodnju. "Godišnji izdaci su nam oko 200.000 kuna, a ako uspijem ovu tonu jabuka prodati po dvije kune, dobit ćemo 2000 kuna. Što da vam drugo kažem? Kataklizma totalna. Imam 31 godinu, u voćarstvu sam vidio perspektivu, ali bojim se da je više nema",  kaže Vrhar, koji godinama uzgaja sorte zlatni delišes, idared, jonagold i gala, koje inače dobro uspijevaju u Međimurju.

Neki voćari odlučili su iskrčiti voćnjake jer ne žele više riskirati, a ostali nastavljaju nadajući se da se da niske temperature neuobičajene za kraj travnja više neće ponoviti. Imaju kredite koje treba vraćati, a mnogima je voćarstvo i jedini izvor prihoda. Bez jabuka je ostao i Mladen Dobranić iz Svetog Martina na Muri, koji na hektar i pol voćnjaka neće imati berbu. "Bojim se da će voćari ostati bez obeštećenja jer država ima na raspolaganju samo 40 milijuna kuna, što je sitnica prema ukupnoj šteti procijenjenoj na 960 milijuna kuna",  napominje Dobranić. Zbog premija osiguranja, koje smatraju previsokima, voćari ne osiguravaju nasade.

Kažu da bi za hektar voćnjaka morali platiti oko 12.000 kuna godišnje, a jedna od klauzula u ugovorima s osiguravajućim kućama propisuje da im se ne isplaćuje šteta ako je manja od 30 posto.  "Za ovaj mraz koji nas je pogodio osiguranje bi se isplatilo, no što s ostalim godinama kad je šteta mala ili je uopće nema? Nama bi premija odnosila desetinu prihoda", ističe Vrhar. U Sloveniji je, dodaje, osiguranje za voćare povoljnije. Voćari kojima je ostalo nešto jabuka upozoravaju i na prenisku otkupnu cijenu koju diktiraju trgovački lanci. Zbog katastrofalnih šteta u voćnjacima tradicionalni međunarodni Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu nije održan krajem kolovoza ili početkom rujna, kao prijašnjih godina. Vidjet će se još kako će nedostatak jabuke utjecati na cijenu tog voća u trgovinama. Lani je  u Hrvatskoj ubrano oko 100.000 tona jabuka.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Ne učimo građane o vrijednosti voća, ne darujemo im besplatne sadnice za sadnju voćki,
ne ublažavamo porez na SREDSTVA ZA ZAŠTITU VOĆA / tu je opasna deračina /-

***izgleda da već dulje vrijeme nisi kupovala bakar ili neko sredstvo za voćnjak jer su nam ublažili porez na nulu, tj. zabranili nam prodaju, nemreš kupit ni obični cuprablau ak nisi opg ili nisi išla na obuku koja košta naravno…da ne govorim da su običnim ljudima zabranili prodaju čak i pelina, a o gospinom trnu, kojeg Belupo prodaje pod Silymarin ne govorim…sve to nam je priuštio Jakovina, proklete mu kosti

Mi oko voća – ne vodimo NIKAKVU POLITIKU – sadnje i interesa.

Ne učimo građane o vrijednosti voća, ne darujemo im besplatne sadnice za sadnju voćki,
ne ublažavamo porez na SREDSTVA ZA ZAŠTITU VOĆA / tu je opasna deračina /-
Općenito, ne sadimo šume, stabla i ne otvaramo Seljačke zadruge, gdje se otkupljuje voće
od MIKRO PROIZVOĐAČA. Npr. imaš 10 voćaka i odneseš višak…..uroda.

KMETIJSKA ZADRUGA LENDAVA, sklopila je Ugovor o otkupu grožđa ., dana 23.08,.2016.g.
kojim se obavezala otkupiti sorte grožđa souvignon , chardonnay i laški rizling po cijenama
od 0,70 EURA – do 0,50 ,Eura.

Normalno, svi su im odvezli grožđe preko granice / par kilometara /

A oni su, KUPOVALI ZA AUSTRIJANCA. ! Kojem su ga preprodali, po 1,00 Euro !

Kome da proizvođači odvezu svoje voće u Hrvatskoj………..koji ne žive uz granicu ……… ?
Daju li Bosanci i Srbi i nama bolje cijene kad izvoze ….ili sve pokupi TODORIĆ. i ostali,
već u njihovim državama , pa nam preprodaje u supermarketima ?

Gdje prodati proizvedeno voćže za pristojnu cijenu ?
Na ZELENOJ TRŽNICI gdje uvjetuju 714,00 kuna DNEVNI ULAZ ?
i učlanjenje u Udruge za basnoslovne članarine?
Ili , IZABRATI Zadrugu po županijama u kojima nema voća ili razmjenjivati robu ?

Takve stvari treba država rješavati, a ne prepuštati ljude lihvarskim osiguranjima.

New Report

Close