U TDR će u iduće tri godine uložiti još 30 milijuna eura

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL, Božica Babić , 22. rujan 2016. u 22:01
Ram Addanki, predsjednik Uprave BAT-a Adria /Jurica Galoić/PIXSELL

Tržišni udjel podignuli na 52,8 posto, godišnju proizvodnju cigareta kane povećati sa 7,5 na 17 milijardi komada.

Kanfanar je dragulj u kruni British American Tobacca, volimo ga i u petogodišnjem razdoblju uložit ćemo još 50 milijuna eura kako bi TDR ušao među najbolje kompanije u portfelju BAT-a, kazao je Ram Addanki, predsjednik Uprave BAT-a Adria, novinarima u prigodi prve godišnjice kako je BAT preuzeo rovinjski TDR.

U proteklih godinu dana uspješno je provedena integracija TDR-a u BAT-ov globalni sustav, tržišni udjel u Hrvatskoj stalno raste i već je dosegnuo 52,8 posto, za što su zaslužni brendovi Rothmans, u koji je nedavno "migrirao" Benston, Lucky Strike te Dunhill, pod kojim će se za dva tjedna prodavati Ronhill.  Addanki ne skriva zadovoljstvo rastom udjela u RH s obzirom na to da je TDR gubio tržište, u prosjeku šest posto godišnje unatrag tri-četiri godine. Uz rast prodaje u Hrvatskoj, BAT s TDR-om otvara i nova tržišta, u Grčku i Bugarsku izvoze cigarete, duhan u Njemačku i Mađarsku. Snažniju izvoznu strategiju najavljuje već za 2017. Na upit je li Hrvatska doista skupa za proizvodnju, što je ocjena koja koči dolazak investitora, Addanki uzvraća diplomatski: "Mislim da je u Poljskoj jeftinije proizvoditi nego u Hrvatskoj, ali u Hrvatskoj je definitivno jeftinije nego u Nizozemskoj, Njemačkoj ili Velikoj Britaniji.

Dobivamo dobru vrijednost za cijenu koju ovdje plaćamo, ali sve je to relativno. Hrvatska definitivno nije najjeftinija u Europi, no s porastom proizvodnje možemo biti konkurentni". Jedna proizvodna linija iz Kanfanara iseljena je u BAT-ov pogon u Srbiji, ne zbog smanjivanja proizvodnje već zato što je bila višak, tvrdi Addanki i za argument navodi da će ove godine biti proizvedeno oko 7,5 milijardi cigareta, a već sljedeće planiraju povećanje na 10,5 do 11 milijardi. Ni nedavno BAT-ovo preuzimanje Tvornice duhana Sarajevo neće negativno utjecati na TDR, za dugu budućnost Kanfanara imaju dovoljno planova, veli Addanki.  

"Cilj nam je u idućih pet godina dostići proizvodnju od 17 milijardi komada cigareta godišnje. Kanfanar je posjetio i naš globalni direktor proizvodnje, bio je vrlo impresioniran onim što je vidio, kako u smislu tehnologije tako i sposobnosti ljudi. Fokus nam je na edukaciji naših ljudi, kako bi postali u potpunosti svjetska klasa kada je riječ o tehnologiji. Zato i investiramo u Kanfanar", ističe direktor BAT-a Adria. Kada je riječ o nezakonitoj trgovini duhanskim proizvodima, ni RH nije iznimka, Addanki ocjenjuje da 25 posto trgovine ide ilegalnim kanalima i najavljuje da će se i BAT dati obol suzbijanju crnog tržišta.

"Država gubi više od milijardu kuna, što je golem problem za gospodarstvo, a pogoduje mu i neplanirani rast trošarina na duhanske proizvode. Porezi su u Hrvatskoj jako visoki. Više od 80 posto naših prihoda odlazi na poreze, a ne znamo hoće li, kada i kako porezi biti izmijenjeni. Podržavamo regulativu i pravne propise, ali oni moraju biti razumni te molimo Vladu RH neka izradi kalendar trošarina", poručuje Addanki i dodaje da industrija i državne vlasti moraju surađivati na rješavanju problema. S obzirom na sve veću osviještenost o štetnosti pušenja, hoće li BAT možda ponuditi neke inovacije? Addanki podsjeća kako su oni već lideri u inovacijama u RH te da će se mnoge inovacije tek početi proizvoditi upravo u Kanfanaru. Ni u distribuciji TDR-ova asortimana, dodaje, nije bilo nikakvih lomova nakon preuzimanja tvrtke. Zadržali su zatečene pozicije kako na policama najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca, tako i u kioscima Tiska. "Ništa se nije promijenilo, poslovni odnosi su nastavljeni", ističe prvi čovjek BAT-a Adria.

Komentirajte prvi

New Report

Close