U Puli najbolja zgrada od opeke

Autor: Darko Bičak , 12. svibanj 2014. u 15:55
Poslovna zgrade Lumenart - Kuća svjetlosti zagrebačkog arhitekta Andrije Rusana

Globalno Wienerbergerovo priznanje.

Projekt poslovne zgrade Lumenart – Kuća svjetlosti zagrebačkog arhitekta Andrije Rusana dobila je na Wienerberger Brick Award 2014. u Beču kao najbolja građevina od opeke u svijetu.

Bienalno natjecanje Wienerbergera okuplja svake druge godine u Beču nekoliko stotina arhitekata i njihovih projekata. Ove je godine bilo prijavljeno 600-tinjak građevina iz gotovo svih zemalja svijeta u pet kategorija na jednom od najcjenjenijih svjetskih događanja u građevinskoj industriji. Najbolja građevina javne namjene od opeke u svijetu je Muzej umjetnosti u njemačkom Ravensburgu. Nagrađeni su i arhitekti projekta Škole kuhanja u španjoslkom Cadizu, Umjetnički centar Buda u belgijskom Kortrjiku te seoska kuća "A House for All Seasons" u kineskoj provinciji Shaanxi. Osim Andrije Rusana, posebnu nagradu Wienerbergara dobio je i Boonserm Premthada za projekt Kantana instituta za film i animaciju u Tajlandu.

Wienerberger je najveći svjetski prozvođač opeke sa 213 tvornica u 30 država svijeta, među ostalim, u Hrvatskoj, a zanimljivo je da kandidati za to natjecanje ne moraju koristi njihove proizvode već bilo koju opeku. Iz te tvrtke ističu kako je opeka materijal budućnosti te da vlada sve veća potražnja za njom, što potvrđuju i rezultatima. U 2013. imali su 2,6 milijardi eura prihoda i 267 milijuna eura dobiti. U prvom kvartalu 2014. prihod im je porastao 19 posto, a očekivanja za ovu godinu su 300 milijuna eura dobiti.  

Komentirajte prvi

New Report

Close