U pola godine izvezeno robe u vrijednosti 33 mlrd. kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2013. u 22:00
Pokrivenost uvoza izvozom u prvoj polovici ove godine smanjena je na 53,7 posto

Pokrivenost uvoza izvozom u prvoj polovici ove godine smanjena na 53,7 posto, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila 56,2 posto.

Robni izvoz Hrvatske u prvih šest mjeseci ove godine, iskazan u kunama, pao je za 4,4 posto, a izražen u eurima smanjen je za 4,7 posto u odnosu isto prošlogodišnje razdoblje, dok je istodobno uvoz u kunama porastao za 0,1 posto, a u eurima je smanjen za 0,2 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

 

2,7milijardi

eura vrijednost je hrvatskog izvoza na tržišta EU u prvih šest mjeseci

Pokrivenost uvoza izvozom u prvoj polovici ove godine smanjena je na 53,7 posto, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila 56,2 posto.U prvih šest ovogodišnjih mjeseci iz Hrvatske je izvezeno robe u vrijednosti od 33 milijarde kuna, a uvoz je ostvaren u vijednosti 61,5 milijardi kuna. Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u tom je razdoblju iznosio 4,36 milijardi eura, a uvoz 8,1 milijardu eura. Tako je ukupni manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske iznosio 28,5 milijardi kuna, odnosno 3,8 milijardi eura te je prema deficitu iz prvih šest mjeseci lani porastao za 5,8 posto u kunama te 5,5 posto u eurima. Statistika pokazuje da je u prvih šest mjeseca ove godine izvoz prerađivačke industrije, iskazan u eurima, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje pao za 4,9 posto, na 3,9 milijarde eura.

Pad izvoza u prvoj polovici ove godine bilježi se u gotovo svim djelatnostima s većim udjelom u izvozu, izuzev u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, koja bilježi rast izvoza za čak 20,6 posto, na 288,6 milijuna eura.Podaci DZS-a za prvih šest ovogodišnjih mjeseci potvrđuju da je i nadalje najveće izvozno tržište za hrvatske proizvode Europska unija, s udjelom od 61,8 posto u ukupnom izvozu. Uvoz iz EU pak čini 59,7 posto ukupnog uvoza u Hrvatsku. Na tržišta EU Hrvatska je do kraja lipnja izvezla roba u vrijednosti od 2,7 milijardi eura ili 1,4 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz iz EU-a istovremeno smanjen za 6,8 posto, na 4,8 milijardi eura.

 

872,4milijuna

eura vrijednost je hrvatskog izvoza na tržišta Cefte u prvih šest mjeseci

U zemlje Cefte, na koje otpada gotovo 20 posto ukupnog izvoza, Hrvatska je do kraja lipnja izvezla roba za 872,4 milijuna eura, što je 6,4 posto manje nego u prvih šest prošlogodišnjih mjeseci, dok je uvoz iz tih zemalja, koji čini manje od 6 posto ukupnog uvoza, pao za 2,4 posto, na 471,6 milijuna eura.Među zemljama Cefte daleko najveću robnu razmjenu Hrvatska ima sa Bosnom i Hercegovinom. Hrvatski izvoz u BiH u prvoj polovici ove godine iznosio je 546,9 milijuna eura, što je neznatno povećanje, za 0,3% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je uvoz iz BiH povećan za 8,5%, na 288,1 milijun eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close