Hrvatski DOK-ING razvio proizvod za globalno tržište: ‘Veliko je postignuće što danas imamo takvu inovaciju’

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2024. u 14:18
Inovaciju za preradu jedne tone tekstila dnevno razvila je DOK-ING Indeloop, članica Grupe na čijem je čelu Vjekoslav Majetić/B. Ščitar/PIXSELL

LOOPER sprječava otprilike 275.100 kilograma emisija CO2 godišnje.

Kompanija DOK-ING u suradnji sa socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca, uspješno je testirala svoje pilot postrojenje za obradu otpadnog tekstila iz kojeg proizvodi vodik, a koje je predstavljeno na završnoj konferenciji tog razvojnog projekta vrijednog 700.000 eura.

Sufinancirao ga je Norveški fonda za inovacije, a cilj projekta je razviti prvo LOOPER postrojenje za tekstilni otpad. “Time se mijenja paradigma obrade tekstilnog otpada, koja je danas isključivo spaljivanje i odlaganje na odlagalište”, izvijestili su iz DOK-ING-a.

Naime, u Europskoj uniji procjenjuju da je potrošnja tekstila po stanovniku u 2020. godini iznosila 14,8 kilograma, dok je primjerice još 2003. godine iznosila 10,1 kilogram. Zbog eksponencijalnog rasta tog problema, Europska unija donijela je ambiciozne ciljeve u pogledu zbrinjavanja. No, na tržištu do sada nije postojalo odgovarajuće rješenje.

Bez emisija u okoliš
Članica DOK-ING Grupe, DOK-ING Indeloop razvila je inovaciju za preradu jedne tone tekstila dnevno, koja ne samo zbrinjava otpad na način koji minimizira njegovo odlaganje, već i iz njega proizvodi dodatnu vrijednost odnosno energiju.

novacija procesom uplinjavanja obrađuje otpadni tekstil i pretvara ga u vodik, pepeo i čađu. Čitav proces je bez emisija u okoliš, a dobiveni pepeo se može dalje koristiti za građevinski materijal poput cigle, dok je primjena vodika u obliku energije i goriva višestruka.

Pilot lokacija u Čakovcu
“Naša zvijezda vodilja u razvoju je bila kako osmisliti proces u kojem otpad prestaje biti nešto čega se želimo riješiti i postaje vrijedna sirovina koja stvara novu vrijednost. Veliko je postignuće što danas imamo inovaciju koja upravo iz otpada stvara energiju. LOOPER sprječava otprilike 275.100 kilograma emisija CO2 godišnje u usporedbi s konvencionalnim načinima obrade tekstilnog otpada te u potpunosti isključuje potrebu za odlaganjem tekstilnog otpada na odlagalište, što je nedvojbeno najviši tehnološki doseg zelenog i kružnog gospodarstva za tekstil”, kazala je Danica Maljković, direktorica za energiju i održivost u DOK-ING Grupi.

Kroz funkcionalni prototip demonstriran u industrijskom okruženju na pilot lokaciji u Čakovcu, DOK-ING je dokazao svoju tehnologiju te, kako ističu, sada mogu ponuditi proizvod na globalnom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close