U ovoj godini pad BDP-a od 0,9 posto, a u idućoj rast od 1,2 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2013. u 22:00
Učinak izlaska iz Cefte pogubniji nego se mislilo/FOTOLIA

Hrvatska je dotakla recesijsko dno pa se u 2014. godini napokon može očekivati oporavak gospodarstva.

Ekonomski institut Zagreb (EIZ) u ovoj godini očekuje pad realnog BDP-a od 0,9 posto, a za 2014. godinu prognozira oporavak uz rast BDP-a od 1 posto.

Sadašnje su prognoze snižene u odnosu na one od prije tri mjeseca, kada je EIZ predviđao pad BDP-a u ovoj godini od 0,5 posto, a za iduću rast od 1,2 posto, a prognoze su snižene zbog gospodarskih prilika koje su nepovoljnije od očekivanih, prvenstveno zbog velikog pada izvoza. Pritom iz EIZ-a u priopćenju u povodu objavljivanja novog broja publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly, napominju kako je Hrvatska i dalje u recesiji, no dodaju i kako se čini da negativni trendovi postupno jenjavaju i da je recesija blizu svog dna.

"Iako većina pokazatelja upućuje na nastavak nepovoljnih gospodarskih kretanja, čini se kako negativni trendovi postupno jenjavaju i da je recesija blizu svog dna. Bude li turistička sezona dobra, to bi, zajedno s poslovnim optimizmom zbog ulaska u EU, mogao biti temelj za promjenu negativnih trendova već krajem ove godine te postupan oporavak iduće godine. Oporavak će, međutim, biti slab i nestabilan, ponajprije zbog postojećih neravnoteža u gospodarstvu i ovisnosti o gospodarskim kretanjima u EU-u", navode analitičari Ekonomskog instituta.

U 2014. očekuju se slabljenje negativnih trendova na tržištu rada, stabiliziranje osobne potrošnje, oporavak vanjske trgovine i daljnji rast investicija.Analitičari Ekonomskog instituta ocjenjuju da bi gubitak tržišta članica Cefte, na hrvatsku međunarodnu razmjenu mogao imati veći učinak nego što se mislilo. Analitičare Instituta ohrabruje blag porast investicija u odnosu na kraj prošle godine, mjeren desezoniranim podacima, koji ukazuje na mogućnost promjene četverogodišnjeg negativnog trenda.

Komentirajte prvi

New Report

Close