‘U Njemačkoj želimo ostati zauvijek. U Hrvatsku ćemo dolaziti samo na more’

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2015. u 10:39
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Jedan od putnika je i Marinko Subotić (30), koji se prije godinu dana skrasio u Njemačkoj.

Neuobičajeno užurban običan radni dan na Zagrebačkom autobusnom kolodvoru. Negdje oko dva sata poslije podne polako počinju curiti autobusi iz Slavonije kojima je konačno odredište Njemačka. Slavonci su najčešći putnici za Njemačku, ali ima i dosta Zagrepčana koji su izgubili živce i nadu čekajući izlazak iz krize koji nikako ne dolazi. Novi val hrvatskih gastarbajtera, koji se do prije nekoliko mjeseci još i mogao kontrolirati, polako se pretvara u pravi egzodus otkad je njemačka vlada donijela odluku da se dopusti neograničeno zapošljavanje Hrvata, piše Večernji list.

Jedan od putnika je i Marinko Subotić (30), koji se prije godinu dana skrasio u Njemačkoj. Urbanog izgleda, s obveznim tenisicama i ruksakom na leđima, na prvi pogled nikako ne izgleda kao gastarbajter. Već je godinu dana sa suprugom i djetetom u Pforzheimu i prilično su se dobro snašli. Najviše zbog toga što mu je supruga medicinska sestra pa je bez većih problema dobila posao u državnoj klinici. Zarađuje toliko da može financirati stan i troškove njihova života. Marinko zasad ne radi. Posvetio se intenzivnom učenju njemačkog jezika i čuvanju djeteta.

'Sada smo jako zadovoljni. Možemo solidno živjeti od suprugine plaće koja je kao medicinska sestra bez problema dobila posao u struci', priča Marinkom o svom jednogodišnjem iskustvu u Baden-Wüttenbergu. Nije sve išlo tako glatko. Kad su tek došli, imali su malih problem sa stanom, ali sada je sve u redu. Važno je, kaže, da nisu imali neugodnih iskustava. Čak bi se moglo reći da je sve bilo iznad očekivanja. Nijemci su ih dobro primili, a imaju i prijatelje iz Hrvatske s kojima se druže. Kada ima posla, kada se na vrijeme prima solidna plaća, onda ima i dobrog života i optimizma.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (30)
Pogledajte sve


Jedan moj prijatelj tvrdi da je u RH na djelu evolucijski proces! Kada smo jednog uvaženog slovesnkog profesora na "prestižnom" seminaru upitali što mi možemo učiniti za Hrvatsku u ovoj situaciji, čovjek se zamislio i odgovorio: "Biti ispravni u djelovanju i svojim primjerom mijenjati situaciju!" Držim da je to jedina istina! Osobno, govorim što mislim i osjećam i bunim se javno protiv negativnosti! Političare, 5. kolonu i ostale štetočine držim za kancerogeno tijelo te se zalažem za smanjenje njihove uloge u društvu (da ne kažem eliminaciju)!

Slovenac ti je u stvari rekao da nemozes napraviti nista. Pod pretpostavkom da ti nisi neka medijski eksponirana licnost malo tko ce vidjeti, a kamo li slijediti tvoj primjer.

Bitno je shvatiti jednu stvar. Hrvatska je demokratska drzava i vlast dolazi od naroda. Narod na slobodnim izborima bira svoje predstavnike. HDZ, SDP, Milan Bandic, nisu Bogom dani, nisu ni nametnuti, oni su izabrani od naroda. Oni su slika onih koje prestavljaju. Politika koju oni nude je jedina politika prihvatljiva vecini hrvatskih biraca. I zbog toga oni vladaju.

To je politika kupovanja glasova proracunskih ovisnika. Kako su proracunski ovisnici (umirovljenici, drzavni zaposlenici, kronicno nezaposleni, razne vrste parazita,..) ogromna vecina birackog tijela, jako su male sanse da ce se u skoro vrijeme politika u Hrvatskoj promjenit. Vlast ce se mjenjati, ali politika nece. (I promjena vlasti je bolja nego nikakva promjena)

Ja osobono ne vidim nacina da se ista bitno promjeni u politici jer bi svaka promjena bila politicki suicid za onoga ko je provodi.

Dođite …..i potrošite svu socijalnu pomoć koju primate u Njemačkoj , kod nas
za pivo , sladoled, smještaj i ostalo…..

Jedan moj prijatelj tvrdi da je u RH na djelu evolucijski proces! Kada smo jednog uvaženog slovesnkog profesora na “prestižnom” seminaru upitali što mi možemo učiniti za Hrvatsku u ovoj situaciji, čovjek se zamislio i odgovorio: “Biti ispravni u djelovanju i svojim primjerom mijenjati situaciju!” Držim da je to jedina istina! Osobno, govorim što mislim i osjećam i bunim se javno protiv negativnosti! Političare, 5. kolonu i ostale štetočine držim za kancerogeno tijelo te se zalažem za smanjenje njihove uloge u društvu (da ne kažem eliminaciju)!


A kako se to bori da bude bolje? Sta treba napraviti da bude bolje?

Da bi bilo bolje treba ostati u Lijepoj našoj , raditi i plaćati poreze a ne pobjeći kao Ti i hasanfafer i potucati se po svjetu i la'gati po frumima kako je vani dobro kao da mi iz Hrvatske neznamo kako vam je.
[/quote]

Pero 7 sram te bilo. Kao da ja nisam plaćao poreze. Prije 8 mjeseci kada sam tu pisao da dijaspori treba ukinuti glasanje, jer ne znaju kako je u Hrvatskoj.

Ti si se protivio i govorio koliko dijaspora donosi novaca u Hrvatsku.

Pa da zato ne treba plaćati porez. Daj se molim te odluči, da li oni koji glasuju trebaju plaćati porez u Hrvatskoj ili ne.
Malo si zbunjen.

Inače, sada sam i ja malo zbunjen.

Jer po ovome što pišeš tebi je jaaako dobro u Hrvatskoj pod komunistima?

New Report

Close