U nekomercijalnim kućama i stanovima za odmor 7,85 milijuna noćenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. studeni 2014. u 09:36
Thinkstock

U kućama i stanovima za odmor u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine prijavljeno je boravilo 452,7 tisuća turista.

U kućama i stanovima za odmor u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine prijavljeno je boravilo 452,7 tisuća turista, koji su ostvarili 7,85 milijuna noćenja, a otprilike 60 posto svih dolazaka i noćenja ostvareno je na području dvije jadranske županije – Zadarske i Primorsko-goranske.

Pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o nekomercijalnom turističkom prometu u stanovima i kućama za odmor, kojima su su obuhvaćeni vlasnici kuća i stanova za odmor, članovi njihovih obitelji te rodbina i prijatelji koji su boravili u tim objektima bez plaćanja smještaja. Podaci se temelje na evidencijama o naplati boravišne pristojbe koje vode turističke zajednice.

Iako u sklopu te statistike DZS ne navodi usporedbe s istim razdobljem prošle godine, njihovi podaci za cijelu prošlu godinu pokazuju da je u tom nekoomercijalnom smještaju ukupno boravilo 397,7 tisuća turista, koji su ostvarili 6,54 milijuna noćenja, što znači i da su te, lanjske brojke uvelike premašene već u devet mjeseci ove godine.

Ovogodišnjeg 9-mjesečnog broja noćenja (7,85 milijuna) 65 posto su u tom smještaju ostvarile osobe za koje se boravišna pristojba plaća paušalno, dok se preostalih 35 posto od ukupnih noćenja odnosi na osobe za koje se boravišna plaća po noćenju.

Znatno više stranih nego domaćih turista, najviše iz Slovenije

U kućama i stanovima za odmor u prvih devet mjeseci ove godine bilo je znatno više stranih nego domaćih turista, 65,3 posto naspram 34,7 posto, a strani su ostvarili i više noćenja, 53,6 posto. No, domaći su prosječno po prijavljenom turistu ostvarili više noćenja, 23, naspram 14 noćenja stranih turista.

Stranih turista je ukupno u tom nekomercijalnim smještaju u devet mjeseci ove godine bilo 295,5 tisuća s ostvarenih 4,21 milijun noćenja, dok je domaćih turista bilo 157,1 tisuću, a njihovih noćenja 3,64 milijuna.

Pritom su najviše noćenja, 44,5 posto, ostvarili Slovenci, koje s udjelom od 11 posto slijede Nijemci te s 7,7 posto turisti iz Bosne i Hercegovine.

Turisti iz Srbije u kućama i stanovima imali su udjel u stranim noćenjima od 5 posto, Austrijanci od 4,9 posto, Mađari od 4,2 posto, a Talijani od 3,5 posto, dok su turisti iz svih ostalih zemalja ostvarili ukupno 19,2 posto noćenja.

Na zadarskom području i Kvarneru najviše nekomercijalnih noćenja

Promatrano po županijama, najviše turista u kućama i stanovima za odmor u prvih devet mjeseci ove godine, 58,5 posto ili ukupno 265 tisuća, te najviše od ukupnih noćenja, 60,4 posto ili ukupno 4,74 milijuna, bilo je na području Zadarske i Primorsko-goranske županije.

Od toga je u Zadarskoj županiji bilo nešto više turista, 160 tisuća koji su ostvarili 2,24 milijuna noćenja, dok je najviše od ukupnih noćenja u tim objektima, 2,5 milijuna ostvarilo 105 tisuća turista u Primorsko-goranskoj županiji.

Po broju noćenja ili 1,19 milijuna slijedi Istra, gdje je to ostvarilo tek oko 40 tisuća prijavljenih turista, a znatno više njih prijavljenih, 61 tisuća u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvarilo je 'tek' 736 tisuće noćenja.

Oko 33 tisuće prijavljenih turista u kućama i stanovima za odmor na području Šibensko-kninske županije ostvarilo je 475,6 tisuća noćenja, dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 382,3 tisuće noćenja ostvarila njih 31,1 tisuća.

Nešto malo više od prijavljenih 23 tisuće turista u kućama i stanovima za odmor u devet mjeseci ove godine u Ličko-senjskoj županiji ostvarilo je 308,4 tisuće noćenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close