‘U Hrvatskoj je nepopularno biti uspješan, to nas baca dolje’

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2012. u 09:43
PXL

Kako konačno postići gospodarski rast u Hrvatskoj, tema je tehnološko-poslovne konferencije IBM Hrvatska.

"U Hrvatskoj je nepopularno biti uspješan, to nas baca dolje i to treba promijeniti. Zato želimo poslati pozitivnu poruku i progovoriti o uspjehu, pojaviti se u društvu drugih uspješnih. U Hrvatskoj ima i uspješnih tvtki i uspješnih pojedinaca. Ako to mogu nogometaši, vjerujte da smo na drugim poljima još jači! U značajnoj mjeri smo puno više željni uspjeha nego neki stari narodi Europske unije."

 To je optimistično poručio Krešo Perica, direktor IBM Hrvatska na početku 10. tehnološko-poslovne konferencije IBM Forum u Splitu koja se ove godine održava pod temom "Rast na treću, Inovacije, Liderstvo, Tehnologije", piše Večernji list.

Izborom teme rasta ne namjeravamo napraviti kolektivnu psihoterapiju, nego smo sigurni da možemo ostvariti taj toliko željeni gospodarski rast u Hrvatskoj. To potvrđujemo i uspješnim primjerima, svjedočanstvima nekih od domaćih najuspješnijih tvrtki poručio je Perica, misleći na primjere Atlantic Grupe, Vipneta, i vinarije Matošević, gostiju panela o gospodarskom rastu.

Iako su impresivnije brojke za pokazati imali Atlantic grupa i Vipnet zvijezda panela bila je nova državna Agencija za investicije i konkurentnost i njen ravnatelj Damir Novinić. "Naša agencija postoji tri tjedna, za sada nas je samo 20, ali uskoro će nas biti 30, a sljedeće godine 45. Pružit ćemo aktivnu pomoć velikim investitorima. Već danas je lakše investirati u Hrvatskoj, nego prije šest mjeseci. Jer prije šest mjeseci nije bilo ove agencije, niti novog zakona o investicijama. Minimalna vrijednost početne investicije je spuštena na 50.000 eura, a omogućava se i povrat jednog dijela kapitalne investicije, te potiče zapošljavanje. Privlačit ćemo i strani kapital, ali prvi nam je fokus na velikim investicijama koje iz nekog razloga zapinju" rekao je Novinić te predstavio agenciju koja je već treći pokušaj u Hrvatskoj da takva državna agencija poluči neki konkretniji rezultat.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close