Zbog pronevjere više od 200 mil. kn uhićeni Šolini

Autor: Ana Blašković, Saša Paparella (VLM) , 10. travanj 2013. u 18:22
Sandi Šola za uhićenja je saznao u Skopju gdje se nalazi na utakmici finala SEHA lige/PIXSELL

U srijedu su privedeni članovi poduzetničke obitelji Šola zbog nepravilnosti u poslovanju Karlovačke banke. U HNB-u zasad ne žele komentirati slučaj.

U akciji USKOK-a i policije, uhićene su odgovorne osobe Karlovačke banke i njihovi pomagači zbog sumnje da su kroz visokorizične kredite izvukli više od 200 milijuna kuna.

Policija je u srijedu privela prvoosumnjičenu Mariju Šolu, majku najvećeg dioničara Karlovačke banke Sandija Šole. Osumnjičena su i njezina tri sina, Sandi, Petar i Tomislav Šola, a Sandi Šola nije uhićen jer je izvan Hrvatske, odnosno na utakmici u Skopju kao predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza. Marija Šola, diplomirana ekonomistica i prokuristica i savjetnica Uprave Karlovačke banke, uspješna poduzetnica već sa 25 godina bila je pomoćnica generalnog direktora zagrebačke Mesne industrije Sljeme, tvrtke sa 4700 zaposlenih. Potom odlazi na mjesto direktora sesvetske Termomehanike, proizvođača rashladne opreme za industrijska postrojenja, gdje se kao direktor zaposlio i njezin tada 23- odišnji sin Sandi Šola. Od 1992. Marija Šola je u PBZ-u, odakle ju direktor Martin Katičić šalje da preuzme tvrtku iz njihova portfelja, zagrebačku Namu. U te četiri godine zaslužila je Crominu nagradu za menadžera godine. Potom  prelazi na mjesto predsjednice uprave Partner banke, u vlasništvu Bože Čule, u kojoj je četiri godine također radio i njen najstariji sin Sandi.

Nakon što je Sandi Šola postao predsjednik uprave Karlovačke banke, Marija Šola 2008. postaje savjetnica u toj banci, u kojoj su uz Sandija veliki dioničari i njezina braća Mate i Marijan Šarić, inače uspješni poduzetnici. "Postajem savjetnica jer želim biti manje istaknuta, a upravo zbog činjenice da moj sin vodi tu banku nisam htjela prihvatiti poziciju u Upravi ili NO-u", rekla nam je tada Marija Šola. Njezin sin Sandi Šola rođen je 1973., a diplomirao je na dva fakulteta, u Zagrebu i Heidelbergu. Od 1996. vodio je nekoliko tvrtki, u kojima su uglavnom bili angažirani i ostali članovi obitelji, uhićeni u srijedu u Zagrebu. Od 2005. do 2012. bio je predsjednik Uprave Karlovačke banke, a tada prelazi u njen NO, a sada je najveći dioničar Kabe. U tom razdoblju Sandi osniva tvrtku Kaba nekretnine, u kojoj je Marija Šola direktorica; tvrtka je u boljim godinama imala do 20 milijuna kuna prihoda. Proširili su se po obližnjem Kordunu, pa je u Gvozdu Sandi Šola postao suvlasnik veterinarske stanice. Nekoliko godina, od 2006. do 2008., bio je predsjednik NO karlovačke tvornice Lola Ribar, u kojem je tada sjedio i njegov prijatelj Boris Vidić.

Po toj je liniji Sandi Šola neko vrijeme bio i predsjednik NO City ekspresa, uspješne tvrtke koju je Vidić osnovao.  Nakon odlaska iz Karlovačke banke, Sandi Šola se vraća u Zagreb gdje je ove godine osnovao tvrtku Seha, registriranu za savjetovanje i upravljanje, u kojoj je direktor. Obitelj Šola se stalno držala zajedno- od 1999. do 2005. Sandi je direktor tvrtke Vendita, u kojoj su i braća Petar i Tomislav te majka Marija, a tvrtka ima prihod od dva milijuna kuna godišnje. Obitelj vodi i tvrtku Comparo iz Nove Gradiške, čiji su računi blokirani duže od godine dana te Antela Sesvete, čiji su prihodi premašivali 20 milijuna kuna, no ugašena je 2011.  Suvlasnik je šibenskog Omegainvesta, registriranog za poslove s nekretninama, a čiji su računi blokirani.  Karlovačka banka veličinom je 17. na tržištu s aktivom od 1,8 milijardi kuna što znači da drži 0,4 posto tržišta. Zahvaljujući dobrim poslovnih vezama obitelji Šola, u nju su uložili brojni sportaši i poduzetnici poput Gorana Ivaniševića, nogometaša Darija Šimića i košarkaša Ivice Žurića.

Danas najveći vlasnički paket od gotovo 20 posto ima Sandi Šola, slijede Ivan Jaime Guerrero Devlahovich sa 8,5 posto (Lukšić grupa), zastupnik JVC-a Mate Šarić sa 5,23 posto te Marijan Šarić, zastupnik Samsunga za Hrvatsku sa 4,98 posto. U deset najvećih dioničara, ali s udjelima manjim od pet posto, nalaze se i Digitel, Fond hrvatskih branitelja, nogometaš Dario Šimić, Ivaniševićeva supruga Tatjana Dragović te bivši vlasnik CityEx-a Boris Vidić. Kaba je godinama slovila za malu, ali perspektivnu banku, iako se često se spominjalo da njezino poslovanje prije sliči nekretninskom fondu nego banci. Zbog neadekvatnog upravljanja i pada kapitaliziranosti Hrvatska narodna banka u tišini je postavila i svog povjerenika koji je imao zadatak stabilizirati poslovanje.

Regulator nije bio zadovoljan kako je Uprava vodila banku pa je Sandiju Šoli zato mandat više puta bio ograničavan na godinu dana, a potom i na šest mjeseci. Nakon propasti Credo banke krajem 2011. upravo se Karlovačka našla na udaru kad su institucionalni ulagači, među kojima i Zagrebačka nadbiskupija tražili povlačenje svojih depozita, no situacija je smirena na vrijeme.  Iz HNB-a do zaključenja broja nije bilo službenog komentara, no neslužbeno doznajemo da je situacija u Kabi stabilna i "puno bolja nego prije par godina". Inače, u srijedu je bila održana i sjednica Savjeta HNB-a na kojoj nije bilo niti riječi o uhićenjima. O njima je vodstvo HNB-a saznalo tek u poslijepodnevnim satima. Prošlu godinu Kaba je zajključila sa 25,7 milijuna kuna gubitka. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ma HNB je davno trebao u Zagrebu otići u Draškovićevu ulucu u Zagrebu, tamo je Udruga sjijepih.
A Šole će stradati slično kao i mnogi , možda kao Protega i slični.

Kakva mama i ujak takvi sin (junak)! Ovo me ne cudi. Cudim se samo onima koje je ostetio i HNBu koji je to dopustio. No u Arvackoj smo.

New Report

Close