Slučaj Karlovačka banka: Uskok objavio detalje – prijavljeni dioničari i članovi uprave

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2013. u 18:55
Zbog sumnje za oštećivanje Karlovačke banke za višemilijunske iznose uhićeno nekoliko osoba. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nakon dugotrajne istrage zbog sumnje u izvlačenja novca iz Karlovačke banke policija je podnijela kaznenu prijavu protiv osam osoba.

Nakon dugotrajne istrage zbog sumnje u izvlačenja novca iz Karlovačke banke policija je podnijela kaznenu prijavu protiv osam osoba, među kojima su članovi uprave i dioničari te banke, ali i tvrtka koja je sudjelovala u navodnim nezakonitostima, objavio je USKOK na svojoj internetskoj stranici.

Neslužbeno se doznaje da je prvoosumnjičena Marija Šola, savjetnica uprave Karlovačke banke, koja je ranije bila poznata kao stečajna upraviteljica i direktorica nekoliko tvrtki.

Među prijavljenima su i njeni sinovi, dioničari banke, Petar i Tomislav Šola, ali i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Sandi Šola, koji je donedavna bio i predsjednik uprave. No, kako se kao čelnik rukometnog saveza nalazi na utakmici u Makedoniji on danas nije uhićen.

Njegov odvjetnik Tomislav Grahovac USKOK-u je javio da se Šola nalazi u inozemstvu, zbog čega na ispitivanje ne može doći do sutra.

Odvjetnik njegove majke, Mate Matić, Hini je potvrdio da je predvečer pretražena i njihova obiteljska kuća u Sesvetama. Nakon pretrage Marija Šola će biti odvedena na ispitivanje u USKOK, kazao je Matić, ističući kako, prema dosadašnjoj praksi, očekuje da će svi uhićeni biti zadržani u pritvoru.

Ukoliko USKOK zatraži da im se odredi i jednomjesečni istražni zatvor o tome će, najvjerojatnije sutra, odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

USKOK je na svojim stranicama, ne navodeći imena, izvijestio kako postoji sumnja da je Marija Šola od svibnja 2007. do kolovoza 2012. u Zagrebu i Karlovcu, u "zajedničko djelovanje povezala" osumnjičenike s "ciljem da sebi i drugima pribave veliku imovinsku dobit".

"U cilju ostvarenja plana grupe osumnjičenici su osnivali, preuzimali i vodili poslovanje više trgovačkih društava na način da su kapitalom jedne banke, čiji su dioničari i odgovorne osobe, financirali poslovanje tih trgovačkih društava", navodi se u priopćenju.

Na taj su način, navode u USKOK-u, počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti kojima su banku oštetili ua najmanje 37.5 milijuna kuna, i još jednu tvrtku za 46,9 milijuna kuna

U USKOK-u ističu da će osumnjičeni biti privedeni pritvorskom nadzorniku i ispitani u USKOK-u, nakon čega će tužiteljstvo donijeti odluku o daljnjem postupanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close