U dvije godine zbog suše čak 2,5 milijarde kuna štete

Autor: Božica Babić , 13. kolovoz 2012. u 22:00

U sustav navodnjavanja uključeno manje od 1% površina, četiri županije proglasile elementarnu nepogodu

Suša je i lani poljoprivredi nanijela gotovo milijardu kuna štete, a ove će godine najmanje novih milijardu i pol kuna, ustvrdio je jučer predsjednik Poljoprivredne komore Mato Brlošić. Prozvao je Vladu i resornog ministra Tihomira Jakovinu neka poduzmu bar mjere poput onih u 2003. i 2007. kada je za saniranje posljedica suše iz proračuna selu isplaćeno 400, odnosno 450 milijuna kuna.

Nezapamćeno visoke temperature, koje su danima prelazile 35-40 stupnjeva i višemjesečni nedostatak kiše, ostavili su dramatične posljednice na svim proljetnim kulturama. Posebno su stradale površine pod kukuruzom, uništene su između 60 i 100 posto, a ništa bolje stanje nije ni kod soje i šećerne repe. Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska i Istarska županija već su proglasile elementarnu nepogodu, uskoro će to učiniti još neke županije, najavljuju iz Komore. “Vlada i Ministarstvo poljoprivrede šute, a stanje je alarmantno. U Slavoniji vode nema ni za napojiti stoku, uskoro je možda neće biti ni za ljude,” upozorio je Brlošić i usput podsjetio da selu još nije isplaćeno 15 posto poticaja za 2011.

“Nekad su u jednom desetljeću znale biti loše dvije godine, sada u istom razdoblju imamo dvije eventualno dobre godine, a u sustav navodnjavanja uključeno je manje od jedan posto poljoprivrednih površina. Suša će prouzročiti povećanje cijena hrane čime će posebno biti ugroženo stočarstvo,” opominje direktor Komore Ivan Katalinić. Mijo Latin, član Upravnog odbora Komore uputio je znakovit apel za pomoć. “Selo je bez novca. Da ga ima ponudili bismo nagradu onome tko nam javi gdje je nestao ministar Jakovina. Sve gori, a od ministra ni slike, ni tona. Svatko ima pravo na godišnji odmor, ali odmarati u situaciji dok se deseci tisuća gospodarstva bore za golu egzistenciju u najmanju je ruku – nekorektno,” ističe Latin. Isplata punih potpora za 2012. najbolje je rješenje sa saniranje šteta, no pomoć se može dati i kroz odgodu kredita, jeftiniji zakup i slične mjere, poručilo je vodstvo Komore premijeru Milanoviću i ministru Jakovini.

Gdje je ministar Jakovina?

Ministarstvo poljoprivrede o istarskom modelu
Jučer se priopćenjem oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede, no dok vodstvo Komore zvoni na uzbunu zbog uništenog uroda, iz Kabineta ministra Jakovine konstatiraju “da je na cijelom području Hrvatske već drugu godinu zaredom hidrološka situacija vrlo loša što je rezultiralo dugotrajnom sušom, a ona je uzrokovala probleme s posljedicama koje su najizraženije u području javne vodoopskrbe i drugim oblicima korištenja voda (napajanje stoke, za potrebe navodnjavanja)”. Prema statistici, posljednjih 50 godina nije zabilježen manji pad oborina, a mjere redukcije vode provedene su posljednji put 1986., podsjećaju iz Ministarstva i dodaju da “poduzimaju kontinuirane interventne mjere za sprječavanje daljnjeg pogoršanja stanja i suzbijanja posljedica ove elementarne nepogode.” A te mjere su “organiziran dovoz vode za piće cisternama ili brodovima vodonoscima.” Ministarstvo prati razvoj situacije i po modelu Istarske županije poduzimat će mjere koje će pomoći u suzbijanju posljedica elementarne nepogode, zaključuju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

treba samo zbrojiti milijarde koje su suludo potrošene u poticaje i milijarde od šteta od suše i tu cifru uložiti u navodnjavanje. Kod nas rijeke pune vode protiču kraj žegom upropaštenih njiva. i da nema nikog da stvari postavi kako treba??? prestrašno!!!!

New Report

Close