U Brijune ulaganje od dva milijuna kuna po ključu

Autor: Marija Crnjak , 27. veljača 2015. u 11:55
Ukupno bi ulaganje moglo iznositi oko milijardu kuna

Natječaj do kraja godine, u infrastrukturu treba uložiti 100 milijuna kuna.

Do kraja ove godine država bi trebala raspisati natječaj za obvezujuće ponude za projekt Veliki Brijun, nakon što se temeljem konzervatorskih studija koje su pri kraju naprave izmjene prostornog plana Nacionalnog parka Brijuni.

Natječaj za iskazivanje interesa mogao bi se raspisati i ranije, još ovog proljeća, a projekt će svakako Vlada proglasiti strateškim kako bi se ubrzali brojni procesi, najavili su u četvrtak predstavnici ministarstva zaštite okoliša i turizma, pojasnivši da je riječ o vrlo zahtjevnom projektu. Štoviše, njegova realizacija državu će stajati oko 100 milijuna kuna, koliko je potrebno uložiti u zapuštenu infrastrukturu na Brijunima, procjena je konzultantske kuće Horwath, koja je napravila dubinsko snimanje postojećeg stanja i predložila odmorišno-konferencijski model razvoja projekta, nakon čega slijedi potraga za investitorom. "U pregovorima s investitorima vidjet ćemo kako se financiranje infrastrukture može raspodijeliti između države i investitora.

Projekt je jako složen jer će uključivati koncesiju na pomorskom dobru, kulturno dobro, zaštićeno područje i državno dobro, no bez prostornog plana jako je teško definirati detalje projekta", kaže Robert Pende, pomoćnik ministra turizma. Ivan Bušurelo, voditelj projekta pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, istaknuo je da se na Brijunima u sklopu rekonstrukcije objekata predviđa izgrađenost od 10 posto te da nema govora o preizgrađenosti.  

Branko Bogunović iz Horwatha istaknuo je da su vodeći svjetski investitori i hotelski operateri već pokazali velik interes za Brijune, no taj je interes sve do konačnog definiranja uvjeta tek načelne prirode, Naime, postoje mnogi detalji o kojima će investitor morati pregovarati s državom da bi se pomirili interesi zaštite nacionalnog parka i komercijalni interesi. Riječ je o velikom novcu. Procijenjuje se da bi ukupno ulaganje u Veliki Brijun moglo iznosito oko milijardu kuna, što je oko dva milijuna kuna po ključu.

Komentirajte prvi

New Report

Close