Tvrđava sv. Mihovila krije još svakakve tajne: Istraživači otkrili otvor koji vodi u do sada neistraženu prostoriju

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2018. u 12:24
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik i Josip Pavić iz Odjela za kulturnu baštinu Tvrđave kulture prezentirali su danas novinarima rezultate arheoloških istraživanja lokacija na tvrđavi sv. Mihovila koje ranije nisu bile istražene.

Radovi su koštali ukupno 400 tisuća kuna, a tijekom istraživanja došli su do nekih vrlo zanimljivih nalaza od kojih je najzanimljiviji otvor na sjeveroistočnom dijelu tvrđave koji vodi u mali, još neistražen prostor, piše Šibenikin.

– Tvrđava sv. Mihovila je vjerojatno najvrjedniji spomenik u Šibeniku iza šibenske katedrale. Tvrđava je vrijedni simbol Šibenika koji zaslužuje da o njemu doznamo što je više moguće i da sa svim mogućim resursima dođemo do dodatnih odgovora. S obzirom da je čitav kompleks jedna složena cjelina, puno puta pregrađivana i nadograđivana, sigurno nećemo doznati odgovore na sva pitanja, ali naš je zadatak da to pokušamo – kazala je na početku obilaska Gorana Barišić Bačelić. 

Najvrjednije otkriće je otvor za koji su istraživači prvo mislili da je rupa za drenažu kojih po zidovima tvrđave ima puno. Naknadno su shvatili da vjerojatno ipak nije riječ o takvom otvoru jer je ovaj bio veći. Točnije velik je 100 puta 60 centimatera, a pravi šok uslijedio je kada su prošli kroz njega. Unutra se, naime, nalazi prostor u kojem se može uspraviti manji čovjek, za koji  se do sada nije znalo. Otvor je sličan onome kakav postoji na tvrđavi sv. Ivana, a koji je služio iznenadnom napadu na neprijatelja nakon čega bi se otvor zatrpao. Ipak, ne može se sa sigurnošću reći radi li se o istom takvom otvoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close