Tri domaća igrača žele Gradske ljekarne Zagreb

Autor: Saša Paparella (VLM) , 30. prosinac 2013. u 13:27
Ponude za kupnju Holdingovog ljekarničkog lanca poslali JGL, Belupo i Oktal pharma/ Marko Lukunić/PIXSELL

Kako se neslužbeno doznaje, u Zagrebačkom holdingu očekuju i ponudu njemačkog Phoenixa, najvećeg lanca ljekarni u Europi.

Na javni poziv Uprave Zagrebačkog Holdinga za iskazivanje interesa o kupnji 50 posto ili više osnivačkih prava u Gradskoj ljekarni Zagreb prijavila su se, neslužbeno saznajemo, tri interesenta.

Interes za kupnju te zdravstvene ustanove sa 37 ljekarni, galenskim i analitičkim laboratorijem i 310 zaposlenih navodno su iskazali zagrebačka Oktal pharma, koprivnički Belupo te riječki Jadran galenski laboratorij (JGL). Vjeruje se da bi do isteka roka mogla stići još jedna ponuda, i to njemačkog Phoenix group, kompanije sa skoro 29,000 zaposlenih te tržišnog lidera u desetak zemalja među kojima su Njemačka, BiH i Srbija. Kao početnu cijenu za 50 posto Gradskih Ljekarni Holding je istaknuo 100 milijuna kuna. Navodno su sva tri interesenta spremna ponuditi i više od toga. Procjenjuje se da bi ukupna tržišna cijena Gradskih ljekarni mogla dostići i 300 milijuna kuna, pri čemu budući kupac mora određeni udjel ostaviti zaposlenicima.

 

10posto

tržišta je udjel Gradskih ljekarni Zagreb

Uskoro bi Holding trebao raspisati natječaj za prodaju osnivačkih prava, a pobijedit će onaj ponuditelj koji je za ljekarne voljan dati najvišu cijenu. Prema propozicijama javnog poziva, potencijalni investitori ne smiju biti porezni dužnici, niti po bilo kojoj osnovi dugovati Gradu Zagrebu i Holdingu. Svaki potencijalni investitor mora imati godišnji poslovni prihod od najmanje 200 milijuna kuna. Taj uvjet nije problem za Phoenix Group koja ima 21,2 milijardi eura godišnjeg prihoda. Od domaćih interesenata, Oktal pharma lani je imala prihod od 1,3 milijarde kuna, Belupo je prihodovao 645,8 milijuna, a JGL 618,5 milijuna kuna. Također, svaki interesent mora barem pet godina kontinuirano poslovati na tržištu lijekova, te imati u vlasništvu najmanje pet ljekarničkih jedinica u zadnje tri godine. Iako su poznatiji kao proizvođači lijekova, sva tri spomenuta hrvatska kandidata vlasnik je nekog lanca ljekarni. Tako je riječki JLG još 1999. osnovao Ljekarne Pablo. Taj lanac danas u svom sastavu imaju 37 ljekarničkih jedinica sa 152 djelatnika.

Lanac od 27 ljekarni, od imenom Vaše zdravlje, ima i Oktal pharm.I Belupo je 2007. osnovao Zdravstvenu ustanovu Deltis Pharm, koja sada ima desetak ljekarničkih jedinica. Zanimljivo je da se te godine u medijima tvrdilo da je koprivnička kompanija zainteresirana i za Ljekarne Zagreb. U to je vrijeme bivša ravnateljica Gradskih ljekarni Zagreb, Ljiljana Vranešić, imenovana šeficom novog Belupova poduzeća koje će skrbiti o preuzetim ljekarnama. "Točno je da je u Belupovoj strategiji i ulazak u ljekarnički biznis. Zasad pregovaramo s privatnim ljekarnama budući da je na snazi moratorij na prodaju županijskih ljekarni. No nakon isteka te zabrane bojim se da će cijena tih ljekarni otići u nebo", upozorio je tada Stanislav Biondić, predsjednik Uprave Belupa.Odluci o raspisivanju javnoga poziva prethodila je izrada dokumenta o poslovanju Gradske ljekarne u kojem se navodi da ta zdravstvena ustanova pokriva svega deset posto tržišta, a Holding se mora baviti komunalnom djelatnošću.

Također se navodi da svega deset posto ljekarni posluje pozitivno. Kao argument za prodaju navodi se i usklađivanje s europskim pravilima, odnosno da ljekarne moraju plaćati tržišnu cijenu najma, što sada nije slučaj s obzirom da plaćaju nižu cijenu jer su u gradskim prostorima. To se shvaća kao svojevrsna subvencija i protivno je tržišnoj utakmici.Gradska ljekarna je kao zdravstvena ustanova u sastavu Holdinga od 2006., a do tada je bila u sastavu gradskoga Ureda za zdravstvo. U to vrijeme protivnici prelaska Gradske ljekarne u Holding isticali su da je zaključak Gradske skupštine protuzakonit, jer je tada važeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti odredio da županije na gradove mogu prenijeti samo osnivačka prava nad općim i specijalnim bolnicama, ali ne i zdravstvenim ustanovama, poput ljekarni. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Autor članka očito znade nešto što mi ostali za sada ne znamo.Zbog konstatacije citiram “pri čemu budući kupac mora određeni udjel ostaviti zaposlenicima” poslovna i stručna javnost bi trebala dobiti odgovor na pitanja: po kojim to pozitivnim propisima zaposlenici ostvaruju pravo na udio u vlasništvu Ustanove ? i
na koji će način zaposlenici moći ostvariti to svoje pravo (kupnjom, dodjelom ili sl.)

Total sale. Yeee! Pljačka se nastavlja. Privatni interes je na prvom mjestu. Bravo za izabrane predstavnike! A što ćemo kad sve prodamo? [emo_bijesan]
xreforma.wordpress.com

Dali u Republici Hrvatskoj postoji zakonski okvir koji dopušta prijenos(prodaju) osnivačkih prava (prava vlasništva) u Zdravstvenim ustanovama – Ljekarnama, čiji osnivači su županije i grad Zagreb ?????

Članak 9a Zakona o ljekarništvu – Prijenos osnivačkih prava nad ljekarnama čiji
je osnivač županija na druge pravne i fizičke osobe nije dopušten !!
Članak 2 Zakona o gradu Zagrebu – Grad Zagreb ima položaj županije !!

Zašto nije najavljena ponuda Medike, pa razlog je vjerojatno leži u činjenici da je ministar zdravlja spriječio njenu kupnju Međimurskih ljekarni ili pak u Bandićevoj nedovršenoj kupnju Medikinih zgrada u Jukićevoj (koje je Bandić kupio radi gradnje kongresnog centra) ili konačno zbog sudskog spora koji se vodi oko članka objavljenog 2005 – godine u Poslovnom dnevniku pod naslovom – Lov na zagrebačke apoteke !!!!

New Report

Close