‘Trenutne međunarodne pričuve dostatne za održavanje stabilnog tečaja’

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2012. u 10:12
Ilustracija

Na kraju listopada ukupna je aktiva HNB-a iznosila 85,68 mlrd. kuna, pri čemu je inozemna aktiva iznosila 85,66 mlrd. kuna, odnosno 11,4 mlrd. eura.

Prema najnovijim podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke u listopadu je zabilježila blagi rast u odnosu na rujan, pišu analitičari u novom izdanju publikacije RBA Dnevne financijske vijesti.

Na kraju listopada ukupna je aktiva iznosila 85,68 mlrd. kuna, pri čemu je inozemna aktiva iznosila 85,66 mlrd. kuna, odnosno 11,4 mlrd. eura. To je za 855 mil. kuna ili 1,0 posto više nego na kraju rujna. Nakon što su se od svibnja međunarodne pričuve na mjesečnoj razini smanjivale te su u rujnu došle na razinu iz rujna prošle godine u listopadu je zabilježen lagani rast. Na rast kunskog izraza međunarodnih pričuva blago je utjecalo i slabljenja kune u odnosu na euro za 1,1 posto, dok je kuna u odnosu na dolar, u kojem je denominiran ipak znatno manji dio pričuva, oslabila za 1,03 posto  u promatranom razdoblju.

U odnosu na kraj prošle godine međunarodne pričuve bilježe rast od 1,36 mlrd. kuna (1,6 posto), pri čemu je najveći rast zabilježen u travnju, što je najvjerojatnije rezultat kupoprodajnih aktivnosti između središnje banke i središnje države nakon izdanja euroobveznice (1,5 mlrd. dolara). Time je, uz kupnju deviza od države nakon izdanja 764 mil. eura eurskih trezorskih zapisa u veljači, višestruko nadoknađeno smanjenje međunarodnih pričuva zbog četiri devizne intervencije u iznosu od 724 mil. eura u prvoj polovici ove godine, stoji u analizi.

Iznos međunarodnih pričuva najčešće se promatra u odnosu na vrijednost uvoza roba i usluga te u odnosu na dospjele kratkoročne obveze po osnovi inozemnog duga. Prema procjenama RBA analitičara međunarodne pričuve će i ove godine nastaviti odgovarati vrijednosti uvoza robe i usluga za razdoblje od sedam i pol mjeseci (minimalno optimalna razina je tri). S druge strane, prema HNB-ovim projekcijama otplate inozemnog duga one u potpunosti pokrivaju obveze prema inozemnim vjerovnicima koje dospijevaju do kraja drugog tromjesečja 2013. Dakle, trenutni iznosi međunarodnih pričuva dostatni su za uspješno provođenje stabilne monetarne politike u uvjetima produljene recesije, odnosno održavanje stabilnog tečaja EUR/HRK, zaključuje se u analizi.

Komentirajte prvi

New Report

Close