Todorićev direktor Josip Zaher otišao k Buriloviću u Komoru

Autor: Marija Brnić , 29. listopad 2014. u 22:01
Josip Zaher bit će potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije/Petar Glebov/PIXSELL

Tri je mjeseca, kaže Zaher, vagao odluku nakon poziva šefa HGK Luke Burilovića da mu bude suradnik.

Od idućeg tjedna Hrvatska gospodarska komora (HGK) dobiva novo stručno pojačanje – potpredsjednika za turizam, trgovinu i financije Josipa Zahera, koji je dosadašnju karijeru gradio u cehu trgovine.

Počeo je kao direktor trgovačkog poduzeća Japetić, inicirao udruživanje hrvatskih trgovačkih kuća u Ultra gros, a posljednje je desetljeće vezan uz koncern Agrokor, u kojemu je prije osam godina bio i predsjednik Uprave trgovačkog lanca Konzum. Već je devet godina Zaher i predsjednik Udruge trgovine u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HGK), a s tog mjesta upravo je odstupio budući da ne može obnašati funkcije u obje gospodarske institucije.

Iz Agrokora, pak, u Komoru Zaher dolazi s pozicije izvršnog direktora strategijske poslovne grupe maloprodaja. Odlazak iz velikog koncerna i iz privatnog sektora bila je, kaže Zaher, teška odluka o kojoj je razmišljao i vagao tri mjeseca, otkako ga je novi predsjednik HGK Luka Burilović pozvao za svog suradnika. Uvjerava kako je tranfer rezultat isključivo njegove želje za novom stranicom, koju ne treba dovoditi u vezu s time što dolazi iz koncerna Ivice Todorića, ni s time što je Burilovićev protukandidat na izborima za predsjednika HGK bio iz redova Agrokora, a ni s velikim transformacijama kroz koje koncern prolazi nakon preuzimanja slovenskog Mercatora.

"Nakon dugogodišnjega iskustva u tranzicijskom razdoblju sektora trgovine u Hrvatskoj, mislim da imam što prenijeti u komorski sustav, a to je kao izazov i presudilo u mojoj konačnoj odluci", kaže Zaher. Napominje kako je njegov glavni motiv za novi zadatak povezati još snažnije gospodarstvo i Komoru. Jedan od ciljeva koje je sebi postavio za novu funkciju prenošenje je dugogodišnjega iskustva rada u HUP-u na Komoru, koja, u današnje posebno osjetljivo vrijeme, mora tek postati neupitan i važan oslonac gospodarstvu, kao i poluga gospodarstvenika za transmisiju prema izvršnoj administraciji, što posljednja dva desetljeća Komora nije bila. Zaher je, inače, ekonomist i inženjer prometa, a prije sektora trgovine bio je i tržišni inspektor. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

moš mislit, direktor expanzije je vagao… a što je prevagnulo… da nije možda uihićenje banderasa ?[emo_zloban]

a de je gazda, šuška se da jodla po švici

šu,šu…svi već šuškaju o tom, pa onda ide…samo šuti molim te[emo_zloban]

Zaher je skroz ok lik i sigurno je dobro za HGK da je došao takav čovjek,problem je šta je HGK u nemilosti trenutne vlasti i tu nikakav stručnjak ne pomaže.

ne sjećam se da sam ikad čuo da neki todorićev direktor ode u neku privatnu tržišnu tvrtku i tamo se pokaže uspješnim, nego se samo čita kako šetaju tamo-amo po državnim službama u agrokor i natrag.

to su pravi primjeri marksističke političke ekonomije u praksi – direktori su tu ne zato što imaju pojma s menadžmentom kao strukom, nego da budu produžena ruka partijskih sekretara, a neuspjeh na tržištu će kompenzirati monopolom, protežiranjem i postavljanjem izvan zakona od strane državnih službi koje bi trebale raditi točno suprotan posao – sprječavati da netko na slobodnom tržištu dobiva privilegije u odnosu na druge sudionike.

New Report

Close