Tko su najbogatiji suci u Hrvatskoj?

Autor: Marinko Jurasić , 22. svibanj 2013. u 17:45
Photo: Thinkstock

Tek nekolicina sudaca ima imovinu koja odskače, a i u tim slučajevima uzroci su u nasljedstvu ili dodatnim honorarima za stručni rad.

Uz negativne kritike obnašatelja sudbene vlasti nerijetko se lijepe etikete koje podrazumijevaju da je imovinsko stanje sudaca više nego natprosječno. Sudeći po imovinskim karticama 39 najmoćnijih čelnika sudbene vlasti, njihovo imovinsko stanje (i supružnika), uz nekoliko iznimki, baš i nije kako se smatra u javnosti, piše Večernji list. Nekoliko ih živi u stanovima od 39 do 50 metara četvornih. Tek ih nekolicina ima imovinu koja odskače, a i u tim slučajevima uzroci su u nasljedstvu ili dodatnim honorarima za stručni rad.

Većina predsjednika sudova i zemljišnoknjižnih odjela po prijavljenoj imovini može se svrstati u srednji sloj, uključujući i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina koji ima skromnu imovinu. Takav je i njihov i vozni park njihovih supružnika, u kojem su 52 automobila, uglavnom (visoke) srednje klase. U 18 slučajeva bračni par ima dva vozila. Osam je vozila do pet godina starosti, a od ostalih 25 je proizvedeno prije 2004., pa i 90-ih. Četvero ih nema automobil. Samo ih četvero nema dodatni izvor prihoda, a najčešće su to honorari do dvadesetak tisuća kuna za protekle dvije godine uglavnom za rad u izbornim povjerenstvima, predavanja i objavu stručnih članaka. Znatnije odskaču suci Branko Hrvatin, Vitomir Boić, Alen Rajko i Ante Galić (oko 200.000 kuna ili više u protekle dvije godine) te dr. Ante Perkušić i Nives Radišić (oko 100.000 kuna). Čak 25 čelnika opterećeno je jednim, a neki i s pet kredita (sa supružnicima), a ukupno je riječ o pedesetak kreditnih zaduženja.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close