Tihomiru Oreškoviću hitno treba i treći potpredsjednik

Autor: Marija Brnić , 27. siječanj 2016. u 07:16
U igri su Damir Vanđelić i Domagoj Ivan Milošević/PIXSELL

Vlada Tihomira Oreškovića prva je u 15 godina bez potpredsjednika za gospodarstvo i ulaganja.

Tim Tihomira Oreškovića u Banskim dvorima prva je vlada u petnaestak godina u kojoj nema potpredsjednika za gospodarstvo i investicije. Niti novi potpredsjednici u Vladi Tomislav Karamarko i Božo Petrov još nemaju utvrđena područja za koja su nadležni, unatoč najavama da će Karamarko u ingerenciji imati unutarnju sigurnost i obranu zemlje, a Petrov društvene djelatnosti.

Sve bitne odluke, prema sporazumu partnera, prethodno će se usuglašavati na Vijeću za suradnju, no Oreškoviću za provedbu jednog od glavnih ciljeva, privlačenja investicija, trebat će operativac na visokoj razini koji će koordinirati sve resore na pružanju potpore u realizaciji ulagačkih projekata. 

Kandidata ima
Zato su iz HDZ-a već krenule inicijative za uvođenje pozicije potpredsjednika za investicije u Vladi, a kao moguće kandidate spominju se i neka imena – investicijski direktor Adris grupe Damir Vanđelić, koji je član Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, te Domagoj Ivan Milošević, koji je upravo na toj funkciji i bio angažiran u Vladi Jadranke Kosor pred kraj njezina mandata. Investicije bi trebale biti u fokusu Oreškovićeve Vlade, uz rješavanje javnog duga, no i novi sustav pomoći investitorima ostao je nedefiniran.

 

Novinić

Potpredsjednik Vlade ima politički autoritet i utjecaj na druga ministarstva, što agencija za investicije nema.

Iz redova današnjih ministara čak su prije formiranja Vlade stizale i najave ukidanja Agencije za investicije i konkurentnost (AIK). To su činile mnoge ranije Vlade, ali se uvijek pokazalo lošim potezom. Ravnatelj AIK-a Damir Novinić, nada se da će u Vladi prepoznati potrebu zadržavanja agencije kao operativnog tijela za investicije, a pozitivnim ocjenjuje i najave da bi u Vladi bila osoba zadužena za investicije. 

Politički autoritet
"Sve što je Orešković radio dosad daje za pravo očekivati da će znati što poduzeti po tom pitanju", kaže Novinić. Na upit zašto je važno uz Agenciju imati i osobu u Vladi nadležnu za investicije pojašnjava kako agencija pruža operativnu podršku, komunicira s ulagačima i vodi ih kroz šumu regulative i institucija kod kojih moraju dobiti potrebne dozvole za ulaganja.

No, pozicija potpredsjednika Vlade, dodaje, ima politički autoritet i utjecaj na druga ministarstva, što agencija nema.  Investicije su po dosadašnjem ustroju pod ingerencijom Ministarstva gospodarstva, s time da su dosad aktivnosti uglavnom bile vezane uz sustav poticaja novim ulaganjima, te projekti u energetici. Sada je na čelu tog Ministarstva Mostov Tomislav Panenić, što je vjerojatno dodatno potaknulo inicijativu za još jednim potpredsjednikom. 

Komentari (8)
Pogledajte sve


Predlažem Glogoškog ili Klema kao predstavnike čuvara revolucije.

priča se po gradu, da je Peđa poslao upit Glogoškom da mu iznajmi šator

Predlažem da sjednicu Sabora posvetimo največem problemu koji imamo u Hrvatskoj

A to je ministrova šupa u Samoboru

http://www.vecernji.hr/felix/2016-01-28

ma Čačić bi se ovdje uklopio odlično, jednom PPV, uvijek PPV, mislim da se lagano ponudio kroz glasovanje o povjerenju Vladi


Traži se fotelja više!

i baraka od 56K eur prolazi (ulaganje na cro nacin)

New Report

Close