Telekomi otpisuju dugove, ali im država uzima 50 mil. kuna poreza

Autor: Suzana Varošanec , 19. listopad 2014. u 22:00
Hoće li se Vladina inicijativa svesti na 'dijeljenje poklona' na tuđi račun?

Teleoperatere bi samo trošak po osnovi već uplaćenog PDV-a stajao oko 25 milijuna kuna.

Hoće li vjerovnici koji s Vladom pregovaraju o otpisu dugova do deset tisuća kuna, uz dug građanima, oprostiti i milijune državi za PDV koji su uplatili?

To je jedno od važnijih i osjetljivijih pitanja u pokušaju postizanja sporazuma o otpisu dugova. Riječ je građanima koji ispunjavaju stroge zakonske kriterije, socijalno su ugroženi jer su, primjerice, u krizi ostali bez posla, a kod mogućeg otpisa vjerovnici neće dobiti nazad uplaćeni PDV. Dok taj problem ne muči banke jer one ne posluju u sustavu PDV-a, poduzetnicima će to predstavljati trošak i to porezno nepriznat. Iako to vrijedi i za komunalna poduzeća, prema informacijama Poslovnog dnevnika ona od toga u pregovorima nisu radila problem, ali to nije slučaj s teleoperaterskim kompanijama u privatnom vlasništvu.

Naime, HT, Vipnet i Tele2, imaju oko 140 milijuna kuna takvih tražbina pa bi otpis koji implicira i priličan porezni trošak mogao biti neprihvatljiv za dioničare. Iako potvrdu toga nismo dobili iz njihovih redova, uz objašnjenje da se očekuje ovoga tjedna nova runda pregovora, više poreznih stručnjaka potvrđuje da postoje očiti problemi vjerovnika. Iz njihovih računica proizlazi da priča o otpisima nadilazi pitanje socijalne osjetljivosti kompanija vjerovnika dijelom i zbog pratećih poreznih troškova.

U konkretnom slučaju teleoperatere bi trošak po osnovi PDV-a mogao stajati oko 25 milijuna kuna, ali to nije sve. Prema sadašnjem poreznom tretmanu otpisa dugova građanima, otprilike isti iznos opteretio bi ih i po osnovi poreza na dobit jer im to nije priznati trošak, kaže nam jedna porezna savjetnica. Prema njezinoj "blic" računici, operacija otpisa dugova do 10.000 kuna operatere bi zbog tih poreznih utega mogla stajati dodatnih 50-ak milijuna kuna.

Stručnjaci stoga dio rješenja vide u zakonskim izmjenama u sustavu poreza na dobit, tako da se otpisani dug u poreznoj bilanci tretira kao priznati trošak. S druge strane, što se tiče uplaćenog PDV-a, smatraju da bi država trebala omogućiti povrat PDV-a na način da se iznosom preplate namiruju buduće obveze. U suprotnom bi se Vladina inicijativa mogla svesti na "dijeljenje poklona" na tuđi račun.

Komentirajte prvi

New Report

Close