Tehnički muzej u Zagrebu uskoro mijenja ime

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. srpanj 2015. u 13:43
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ravnateljica Muzeja Markita Franulić rekla je kako je inicijativu za promjenom imena prije godinu dana dao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kako bi se afirmiralo djelo velikana svjetske znanosti Nikole Tesle koji je svoj životni put započeo u Hrvatskoj, a svojim izumima zadužio cijeli svijet, Tehnički muzej u Zagrebu promijenit će ime u Tehnički muzej Nikola Tesla.

Ravnateljica Muzeja Markita Franulić rekla je kako je inicijativu za promjenom imena prije godinu dana dao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nakon što je utvrđeno da ne postoje nasljednici koji bi imali pravo dati suglasnost na upotrebu Teslinog imena, uslijedila je registracija na Trgovačkom sudu i kada se ona dovrši počet će se koristiti novo ime, najavila je Franulić u četvrtak na konferenciji za novinare.

Podsjetila je na brojne aktivnosti kojima Tehnički muzej slavi djelo Nikole Tesle, od toga da je još na otvorenju prije šezdesetak godina velika pozornost dana tom slavnom izumitelju do svakodnevnih prezentacija u Demonstracijskom kabinetu koji nosi njegovo ime i manifestacije Dani Nikole Tesle.

Kao neke od prioriteta Tehničkog muzeja za naredno razdoblje Franulić je izdvojila uređenje tematskog parka posvećenog obnovljivim izvorima energije, obnovu pročelja i povećanje broja programa vezanih uz Teslu. Tehnički muzej imao je tijekom prošle godine više od 152 tisuće posjetitelja čiji broj svake godine raste, kao i broj programa, suradnji i radionica, a u prvih šest mjeseci ove godine muzej je već posjetilo 110 tisuća ljudi, napomenula je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da Grad Zagreb, uz europske fondove, poduprijeti preuređenje muzeja, a svoju odluku vidi kao odavanje počasti čovjeku koji je zadužio svjetsku znanost. "Kao i svi veliki ljudi Tesla je bio skroman, mnogi ga nisu razumjeli pa je otišao u Ameriku, ali nikada nije odustao niti zaboravio svoju domovinu", rekao je Bandić.

S novim imenom Tehnički muzej dobit će i novi vizualni identitet, što je dizajn Narcise Vukojević i Lane Cavar, a dobio je i novi instalaciju, Zagreb film je Muzeju donirao scenografiju za animirani film "Tajni laboratorij Nikole Tesle" Brune Razuma.

Viši kustos Tehničkog muzeja Renato Filipin, voditelj Demonstracijskog kabineta Nikole Tesle, na konferenciji je imao kratku prezentaciju Teslinih izuma, te podsjetio na životni put i najvažnija Teslina otkrića.

U povodu 159. obljetnice Teslina rođenja, na više zagrebačkih lokacija od 9 do 11. srpnja održava se manifestacija "Tesla & friends" Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost, kojom se obilježava Dan Nikole Tesle, a koja obuhvaća dodjelu godišnje nagrade, predavanja i konferenciju na temu "Tesla u medicini".

Komentirajte prvi

New Report

Close