Tedeschi otkrio tajnu svog uspjeha, te na koji način u Hrvatskoj funkcioniramo kao grupa TNT

Autor: Ana Blašković , 06. prosinac 2017. u 13:48
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Agrokor je najveća tragedija leadershipa u Hrvatskoj nakon rata. Ostaviti devastiranu kompaniju, dobavljače, financijsku zajednicu, lokalne sredine u kojima je on najveći, ako ne i jedini poslodavac. To je neodgovorno vodstvo”, kaže šef Atlantica

"Mi u Hrvatskoj, ali i u bivšoj Jugoslaviji, funkcioniramo kao ekonomija grupe TNT: "Ideje naše, pare vaše". Svi bi novac, a nitko ne bi pustio druge da mu ulazi u kompaniju", ustvrdio je čelnik Atlantic grupe Emil Tedeschi na konferenciji EBRD-a "Equity ulaganja: kreiranje vrijednosti i korporativna transformacija".

"Naš poduzetnički koncept ne podnosi da netko neovisan ulazi u knjige, zato je 'venture capital' industrija u Hrvatskoj na niskim granama", smatra.  

Pred hrvatskom kompanijama je velika generacijska transformacija, no mentalitet vlasnika čiji se plan nastavka poslovanja svodi na nasljeđivanje unutar obitelji umjesto na oslanjanje na profesionalni menadžment, to pretvara u neizvjesnost za opstanak.

"U Hrvatskoj ima dobrih kompanija, ali koliko su vlasnici, nakon što su iskoristili dužničko financiranje, spremni pustiti  ulazak u tvrtku, to je ključno pitanje. Vlasništvo i upravljanje; ta dva termina poprilično su 'zbrčkana' ljudima u glavama", rekao je Tedeschi. 
Smatra da je dobar 'leadership' odgovornost za kompaniju, ljude i zajednicu, od dobavljača do poslovnih partnera.

"Najbolji primjer je Agrokor; najveća tragedija leadershipa u Hrvatskoj nakon rata. Ostaviti devastiranu kompaniju, dobavljače, financijsku zajednicu, lokalne sredine u kojima je on najveći, ako ne i jedini poslodavac. To je neodgovorno vodstvo", kaže šef Atlantica napominjući da je propali koncern, bio vidljiv primjer jer je zatresao državu, no puno je malih tvrtki koje propadaju iz istih razloga, no nitko ih ne primjećuje.

Uspjeh Atlantica i transformaciju iz obiteljske tvrtke u korporaciju Tedeschi pripisuje otvorenošću za razgovore.

"Kad smo 2001. kupili Cedevitu za 50 milijuna njemačkih maraka za financiranje smo koristili equity, mezzanine financiranje (hibridni instrument koji se u jednoj situaciji ponaša kao kredit, a u drugoj kao vlasnička glavnica), potom kredit banke i nematerijalnu imovinu (brend Cedevite) kao kolateral u akviziciji, što je bio po prvi slučaj da se na području bivše Jugoslavije koristi brend", kaže. Danas, kada niču startupi, kojima je nematerijalna imovina, brend ili ideja, često jedina stavka u bilanci, treba ga koristiti kao polugu za financiranje rasta. 

Premda je Atlantic dosad proveo više od 40 akvizicija, među kojima su i dobro poznato preuzimanje slovenske Droga Kolinske, čelnik Atlantica veli da ga "nitko iz javnog sektora nikad nije došao pitati kako ste to napravili".

"Ispada da se hvalim, ali transfer znanja i iskustva je dar koji treba povući. Neki dan me jedan poduzetnik pitao kakva su mi iskustva s EBRD-om jer je čuo da su banke zločeste i da će mu oteti firmu. Ne postoji situacija u kojoj netko daje novac i ne pita što se radi. Prirodno je da svatko želi ostati vlasnik, ali je i pitanje koliko je to pametno. Treba nam svijest da nećemo dobiti novac, a da onaj tko ih daje neće tražiti nadzor nad njima. Nije kraj svijeta ako u kompaniju dođe dodatni nadzor, to je blagodat za menadžment. To nije higijena zbog higijene, već nešto što podiže rejting i smanjuje cijenu kapitala", kazao je Tedeschi.  
 

Komentari (5)
Pogledajte sve

zna on dobro da se tajne tajne o sebi ne otkrivaju, obično ako ih ikada otkriju, to učini netko drugi, a onda sve postaje drugačije

Tajna tvog ili uspjeha ćaće Svetozara je da je crveni buržuj kao uostalom i Todorić no koji je uključen u malverzacije čak i prije raspada Juge. No dobro, za razliku od bahatog Todorića nisi uništio tvrtku a skoro i državu pretjeranom gramzivošću.

………ideje naše , pare vaše …..čovjek je priznao , svaka čast

“Naš poduzetnički koncept ne pšodnosi da netko neovisan ulazi u knjige”
Što bi neovisni stručnjaci, da su ušli u knjige, mogli reči o činjenici da je Atlantic za kupnju pojedinih “prava na obavljanje ljeekarničke djelatnosti” koja ne predstavljaju kako licencu tako niti koncesijsko pravo plaćao iznose i do deset milijuna kuna.

New Report

Close