Šuker nakon nagrade ‘oprostio’ Svjetskoj banci

Autor: Jadranka Dozan , 05. lipanj 2008. u 06:30

Nakon prigovora Doing Businessu prije dvije godine, Vlada danas nema zamjerki

U drugoj godini dodjele nagrada u sklopu projekta Doing Business Svjetske banke (i Međunarodne financijske korporacije, IFC-a) među dobitnicima nagrada za reformske pomake i poboljšanje poslovnog okruženja našla se i Hrvatska. Ove godine njoj je za pomake u razdoblju 2006./2007. pripalo priznanje Reformers Cluba za najboljeg ‘reformatora’ u Europi te drugog globalno, a za svečanost u srijedu na burzi u New Yorku za primitak nagrade Vlada delegirala ministra financija Ivana Šukera. Izvješće Doing Business obuhvaća ukupno 178 zemalja svijeta, a u najnovijem je Hrvatska rangirana kao 97. što je u odnosu na prošlu godinu napredak za 23 mjesta (bila je 120.), a u odnosu na pretprošlu za 27.

Testiranje reformi
Vezano uz Doing Business svakako je zanimljivo podsjetiti da je prije dvije godine to izvješće izazvalo oštre prigovore vrha hrvatske vlade Svjetskoj banci i kriterijima rangiranja. U SB-u su reagirali zapravo prilično pomirljivo, apostrofirajući pozitivne pomake, naročito projekt ‘hitrorez’. No jednako tako nedavno zaključena realizacija programskog zajma PAL II Svjetske banke otegnula se upravo zbog kaskanja određenih reformskih zahvata uz koje je bilo vezano povlačenje sredstava iz tog zajma. Kako god bilo, u Vladi danas zacijelo nemaju zamjerki kriterijima Doing Businessa i rado naglašavaju najnovije priznanje. Ono sigurno nije zgorega u općoj percepciji međunarodnih ulagača, iako se dometi i uspjeh reformi na kraju ipak najbolje testiraju na terenu, u konkretnim ulaganjima i izboru Hrvatske (a ne neke druge zemlje) za međunarodne ulagačke pothvate. Prema pratećim komentarima izvješća, regija istočne Europe i središnje Azije općenito je prednjačila u provedbi reformi poslovnog okruženja. Od 200 reformi koliko ih je globalno uvedeno u razdoblju 2006./07. čak 79 ih se odnosi na tu regiju, a reforme su usmjerene na pojednostavljenje poslovnih propisa, jačanje vlasničkih prava, smanjenje poreznog opterećenja, veću dostupnost kredita i smanjenje troškova izvoza i uvoza. Hrvatska je pak reformirala četiri od 10 područja koja analizira Doing Business – pokretanje poduzeća, upis vlasništva, dobivanje kredita i zatvaranje poduzeća. U obrazloženju nagrade navodi se tako da je prije dvije godine za upis vlasništva u Hrvatskoj trebalo 956 dana, a sada 174. I pokretanje poduzeća postalo je brže, s procedurama konsolidiranim u ‘one-stop shopu’ te ‘online’ registracijom mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Napredak u svim kategorijama
Istodobno, krediti za poduzeća u Hrvatskoj postali su dostupniji, a dopunjen je i zakon o nesolventnosti te uvedeni profesionalni kriteriji za stečajne upravitelje. U gotovo svim kategorijama Hrvatska je napredovala, premda je u nekima i dalje u donjem dijelu ljestvice. Uz dodjelu nagrada ministri iz 10 nagrađenih zemalja u New Yorku su dobili priliku međunarodnim ulagačima i globalnim poslovnim medijima predstaviti svoje reforme i mogućnosti ulaganja u njihovim zemljama. Uz to, čelnici nagrađenih zemalja postaju i članovi Reformers Cluba, čija je intencija postati globalni politički forum za reforme poslovnog okruženja u svijetu.




Komentirajte prvi

New Report

Close