‘Suci su nepripremljeni za Kazneni zakon koji je već na snazi’

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2013. u 17:54
Sudac Ivan Turudić dolazi na Zupanijski sud . Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Kazneni zakon objavljen je u studenome 2011. godine, a suci su ga nepripremljeni počeli primjenjivati od 1. siječnja 2013.

'Suci nisu prošli edukaciju o iznimno kompleksnim izmjenama koje donosi novi Kazneni zakon, izmijenjen uoči početka primjene za što je tzv. vacatio legis (vrijeme od objave do stupanja zakona na snagu, nap. p.) bio samo deset dana. Imali smo samo jedan seminar u Opatiji na kojem nikad nije bilo manje sudaca te se samo jedna tema bavila kontinuitetom starog i novog Kaznenog zakona, a sve je proteklo u svađi dviju suprotstavljenih struja u akademskoj zajednici', upozorava predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, piše Večernji list.

'Za Zakon o kaznenom postupku vacatio legis bio je dvije godine s nizom seminara i radionica, a na edukaciji u Valbandonu bili su gotovo svi kazneni suci rješavajući praktične probleme. Još nije kasno da Vrhovni sud ili Pravosudna akademija takvo što organiziraju uz potporu Ministarstva pravosuđa', kaže sudac Turudić napominjući da su stručni problemi i dvojbe svakodnevni.

Više pročitajte ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close