Strana ulaganja skočila 40% u prva tri mjeseca

Autor: Ana Blašković , 16. srpanj 2015. u 22:01
Brojke o ulaganjima još uvijek manje nego 2008./FOTOLIA

Snažan rast FDI-ja posljedica je vrlo niske prošlogodišnje baze.

Izravna strana ulaganja u Hrvatsku u prvo tromjesečju dosegnula su 393,4 milijuna eura, što je povećanje za 112,5 milijuna eura ili 40 posto više nego u istom razdoblju lani, pokazuje statistika HNB-a.

Iznimno snažan rast stranih ulaganja izravna je posljedica niske prošlogodišnje baze, kad je stranih ulaganja 'kapnulo' tek 281 milijuna eura. Slično je i ako se uzme usporedba s posljednjim tromjesečjem prošle godine: na tadašnjih 74,6 milijuna eura FDI-ja današnja brojka predstavlja rast od 319 milijuna eura ili čak 428 posto, ističu analitičari Raiffeisen banke.

"Važno je istaknuti da u svim tim razdobljima nisu evidentirana tzv. kružna ulaganja, koja imaju učinak povećanja izravnih ulaganja u oba smjera, u Hrvatsku i iz nje u inozemstvo, te stoga te usporedbe nisu analitički konzistentne", kažu u RBA. Dodaju kako su, premda ohrabruje da je 2014. zaustavljen godišnji pad FDI-ja, brojke još uvijek znatno ispod predrecesijskih, kad su, primjerice, u prva tri mjeseca 2008. strana ulaganja bila na razini 738 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close