Što će se promijeniti uvođenjem eura?

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2017. u 08:32
Foto: Thinkstock

Vlada je najavila da će šest mjeseci prije uvođenja eura i šest mjeseci nakon toga tražiti da se cijene roba i usluga iskazuju u kunama i eurima, tako da građani mogu uspoređivati odnose među valutama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak kako je vladin plan da Hrvatska prvi korak ka uvođenju eura, ulazak u europski tečajni mehanizam, odnosno tzv. ERM II, ostvari 2020. godine, kada i predsjeda EU-om.

Ono što kod uvođenja eura najviše znima građane je kako će to tjecati na cijenu njihovih života. Hoće li sve poskupjeti kao što najavljuju neki?

Učinak uvođenja eura na inflaciju bio je privremen i iznosio je u prosjeku 0,23 postotna poena. Hrvatska bi se trebala kretati unutar tih intervala, a uglavnom će rasti cijene u kafićima i restoranima, piše Večernji list.

Vlada je najavila da će šest mjeseci prije uvođenja eura i šest mjeseci nakon toga tražiti da se cijene roba i usluga iskazuju u kunama i eurima, tako da građani mogu uspoređivati odnose među valutama. Tečaj će se pak znati šest mjeseci ranije.

A tečaj po kojem će se kuna fiksirati za euro bit će poznat tek nakon što Hrvatska ispuni kriterije i vijeće Euroske unije donese odluku o datumu.

Datum uvođenja eura ne ovisi samo o nama. Prvi je korak ulazak u ERM 2 mehanizam, što premijer Andrej Plenković očekuje 2020. godine, a potom sve ovisi o brzini ispunjavanja zadanih kriterija.

Kada euro zamijeni kunu, a profesorica Marijana Ivanov vjeruje da bi to moglo biti po tečaju 7,5 kuna za jedan euro jer je to prosječna vrijednost zadnjih 10 godina, simboli hrvatskog identiteta naći će se na kovanicama eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close