'Što će biti nakon ulaska u eurozonu? To će ovisiti i o političarima koje Hrvatska izabere'

Helmut Wagner Helmut Wagner

Za članice Europske unije koja su tržišta u nastajanju ambiciozno je, pa čak i opasno brzati u eurozonu, upozorio je Helmut Wagner.

Za članice Europske unije koja su tržišta u nastajanju ambiciozno je, pa čak i opasno brzati u eurozonu, upozorio je Helmut Wagner, profesor na sveučilištu Hagen, na 19. Dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji.

„Iako proces europske integracije rezultira institucionalnom konvergencijom i konvergencijom bruto nacionalnog proizvoda, institucionalna konvergencija nakon ulaska u eurozonu prestaje ili čak bilježi zaokret kad je riječ o tržištima u nastajanju, što je rezultat pogrešnih poticajnih mehanizama uslijed pogrešno konstruiranog ugovora o EU“, kazao je Wagner.

Glavni razlog zbog kojeg institucionalne reforme usporavaju jest što takve zemlje ne mogu biti izbačene iz EU odnosno eurozone, čak i ako potpuno prestane provedbu reformi i umjesto toga nastavi se oslanjati na solidarnost ostalih zemalja članica. U slučaju da takvu zemlju treba spašavati druge zemlje članice će bi alternativa njima samima donijela previše štete. Dakle, poticajni mehanizam je učinkovit prije ulaska u EU i prije ulaska u eurozonu, ali prestaje funkcionirati nakon ulaska u eurozonu, upozorava Wagner.

Govoreći o slučaju Hrvatske, Wagner ističe kako Hrvatska u posljednjih 15 godina bilježi i institucionalnu i konvergenciju BNP-a, a svakako se nastavak napretka može očekivati i do trenutka ulaska u eurozonu.

„A što će biti nakon ulaska u eurozonu? To će ovisiti i o političarima koje Hrvatska izabere i o njihovoj politici, kao i o tome koliko će brzo Hrvatska ući u eurozonu“, zaključuje Wagner, dodajući kako su u Njemačkoj neki političari žrtvovali svoju karijeru, znajući da neće biti ponovno izabrani zbog reformi koje su proveli.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve