Stižu velike promjene u prometu: 3 pijanstva trajno oduzimaju vozačku dozvolu

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2017. u 15:02
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Nova je definicija mladog vozača, odnosno pojam je redefiniran.

Skorim usklađenjem hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije očekuju nas značajne novosti vezane za sigurnost cestovnog prometa u širem smislu riječi.

"S obzirom na činjenicu da mladi vozači i vozači s nedovoljno vozačkog iskustva uzrokuju nesrazmjerno veći broj prometnih nesreća u odnosu na sve ostale vozače, namjera je posebnim pravnim režimom utjecati na ponašanje te skupine vozača. Tako bi za njih granica za suspenziju vozačke dozvole zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova bila nešto niža, 9 bodova, od granice koja vrijedi za sve ostale vozače, 12 bodova. U toj najosjetljivijoj fazi vozačkog staža, odnosno za vrijeme stjecanja prvih vozačkih iskustava, očekuje se da vozači motornih vozila u većoj mjeri poštuju prometne propise, može im se tolerirati manje transgresija u odnosu na vozače koji već imaju višegodišnje iskustvo u upravljanju motornim vozilima", rekao je voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, Boris Skeledžić za Novi list.

Dakle, vozači koji u periodu od tri godine prikupe 12 bodova, dobit će rješenje o ukidanju vozačke dozvole, ponovo će pristupiti polaganju vozačkog ispita, pohađanje autoškole, dakako, sve o vlastitom trošku. To isto vrijedi i za mlade vozače, samo ako u istom trogodišnjem razdoblju prikupe devet bodova. Priprema se i rješenje za one koji često vole zaviriti u čašicu dok su za upravljačem vozila. Takvi će vozači biti podvrgnuti izvanrednom liječničkom pregledu ukoliko ih se tri puta uhvati pijane za volanom u razdoblju od tri godine. Količina alkohola ne igra ulogu, takvom vozaču se oduzima vozačka dozvola sve dok ne donese liječničku potvrdu medicine rada da je zdravstveno sposoban upravljati vozilom, odnosno da nije riječ o alkoholičaru, rekao je Skeledžić.

Komentirajte prvi

New Report

Close