Vruća tema: Retroaktivno oporezivanje dividendi

Autor: Suzana Varošanec , 11. travanj 2013. u 10:18
Jasna Omejec/PIX

Porezni savjetnici tvrde da bi primjenom poreznih načela trebalo raditi u korist poreznog obveznika.

Struka je zbog pravednosti pozdravila odluku Ustavnog suda donesenu na inicijativu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da se pokreće postupak ocjene ustavnosti nekoliko odredaba Zakona o porezu na dohodak, vezano uz retroaktivno oporezivanje dividendi, no staje na loptu kad je riječ o drugom dijelu odluke. Naime, do konačne odluke Ustavni sud je privremeno obustavio izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji Porezne uprave vezanih uz naplatu poreza na dohodak svim obveznicima poreza na dohodak koji su svoj dohodak ostvarili na taj način. Kako to znači da Porezna sad ne smije ništa poduzimati, moglo bi se dogoditi da odluka ne ide na ruku poreznim obveznicima koji su u sklopu svoje porezne prijave dohotka za 2012. računali na povrat poreza.

Sporno je, tvrde stručnjaci, razdoblje od 2005. do zakonih promjena 2012. jer za tih osam godina porezni sustav nije predviđao oporezivanje tih oblika dohotka od kapitala. Predmet je vruć s jedne strane zbog političke dimenzije jer je inicijativu kontra Vladina zakona dao HUP (te SN Holding), a s druge strane jer nakon lanjskih nepravdi poreznim obveznicima može zadati nove muke.

Prvo su štetu u smislu udara na likvidnost, zbog uzimanja kredita, imali oni poduzetnici koji su taj dohodak stekli isplatama prije stupanja na snagu zakonskih promjena, a onda su štetu imali oni drugi koji su ga stekli naknadno, što znači da su ostali kraći za porez. Njega su obračunali isplatitelji dividendi i udjela, dakle tvrtke, te je on uplaćen.

Sad bi, pak, svi oni mogli štetu pretrpjeti na novi način. Pitanje je kako će proći prijave, mnogi su poreznici navodno prijetili da će u poreznom nadzoru dokazati da su isplate prije zakona bile prividne, radi izbjegavanja poreza. Ako su, pak, taj prihod porezni obveznici predali u prijavi za 2012. na osnovu računice da im se to isplati, otvara se pitanje hoće li Porezna htjeti izdavati privremena rješenja. Porezni savjetnici tvrde da bi primjenom poreznih načela trebalo raditi u korist poreznog obveznika, no Porezna ima pokriće u odluci suda da zastane s radom kod takvih predmeta. Porezna nije željela komentirati odluku Ustavnog suda.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Večernji list :

“ DJECA KOMUNIZMA VODE USTAVNI SUD ,
VRHOVNI SUD ,
DRŽAVNO SUDBENO VIJEĆE ,
DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO ,
POLICIJU ,
HRT ,
VLADU i
DRŽAVU ”

samo lice kao što je na slici može donijeti takvu odluku-ravno najboljim komunističkim apartčicima.

New Report

Close