Stalnim ulaganjima povećava se učinkovitost agrara

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

EK predlaže da se potpore po poljoprivrednom gospodarstvu u tri godine s 15 dignu na 25.000 €.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u utorak na otvaranju 3. nacionalne poljoprivredne konferencije Slavonika kako se konstantnim ulaganjima podiže učinkovitost domaće poljoprivrede i kvaliteta proizvoda. Podsjetio je kako je Ministarstvo lani raspisalo natječaje iz programa ruralnog razvoja u vrijednosti 500 milijuna eura, a ove se godine očekuje i više. Tolušić smatra da se Hrvatska vrlo teško može uspoređivati s državama EU koje već 20 i više godina povlače sredstva iz programa ruralnog razvoja, koji je okosnica investicija u poljoprivredi.

“Koliko god turizam punio državni proračun, smatram da je naša budućnost puno više u gospodarstvu, u poljoprivredi, posebice u Slavoniji”, ocijenio je Tolušić. Europska komisija predložila je, inače, povećanje maksimalnog iznosa državnih potpora u poljoprivredi koje države članice mogu isplaćivati. Prijedlog je da se  potpore s 15.000 eura po gospodarstvu tijekom tri godine povećaju na 25.000 eura. Tzv. de minimis potpore “pokazale su se korisnima u kriznim situacijama jer omogućuju bržu reakciju kada poljoprivrednicima treba hitna pomoć”, ističu iz EK. Da bi se zajamčila zaštita od poremećaja tržišta, uvedena je dodatna mjera: jedan poljoprivredni sektor ne može dobiti više od 50% ukupnog iznosa potpora na nacionalnoj razini.

“Pozdravljamo povećanje limita de minimis potpore kao i povećanje iznosa nacionalnog limita s 1% na 1,5% od nacionalne vrijednosti proizvodnje“, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!