Srpski kralj šećera: Želim tržiti, ali ne dok me tuku po leđima

Autor: Agencija VLM , 21. rujan 2013. u 18:30
Miodrag Kostić (Photo: Borna Filic/PIXSELL)

Ujedinjavanje tvrtki iz regije nužnost je ako ne žele postati mala i bezopasna meta velikih igrača, zaključak je panela održanog u sklopu Weekend Media Festivala koji je okupio vodeće ljude Podravke, srpske MK Grupe i EBRD-a.

Ujedinjavanje tvrtki iz regije nužnost je ako ne žele postati mala i bezopasna meta velikih igrača, zaključak je panela održanog u sklopu Weekend Media Festivala koji je okupio vodeće ljude Podravke, srpske MK Grupe i EBRD-a.

 – Tek ako stvorimo kompaniju koja ima 4 do 6 milijardi eura prihoda i oko 500 milijuna eura EBITDA možemo reći da imamo globalnog igrača – poručio je srpski kralj šećera Miodrag Kostić, dok je Slavko Carić, predsjednik Uprave Erste banke u Srbiji istaknuo kako bi u tom pothvatu pomoglo zajedničko tržište kapitala.

Ono će od ideje možda uskoro postati i stvarnost jer na tome radi Europska banka za obnovu i razvitak. Iako nije otkrila detalje, direktorica banke za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić kazala je da su donirali sredstva za realizaciju tog projekta i da će javnost o tome više saznati uskoro.

A  tvrtke koje imaju potencijal postati lideri su tvrtke u koje nje EBRD uložio svoj novac zaključak je Kostića. Najveće među njima su Agrokor, Atlantic Grupa, MK Grupa i srpska Victoria Grupa. Ipak, da bi naša regija imala sličnosti s Beneluxom presudna je koordinacija i stvaranje branda, ali kako je istaknuo konzultant Damir Novotny i svijest da stari modeli upravljanja ne prolaze, kao i da ne možemo zadržati visoki standard kvalitete života bez osmišljavanja 'seksi proizvoda' kojeg Europljani žele kupiti.

 Nužno je, poručili su panelisti i da se promijeni odnos prema poduzetnicima.

 – Mi na ovim prostorima zaboravljamo da je Tito umro 1980. Ja želim da tržim, ali vaš i moj ministar financija mora shvatiti da ne mogu biti brz ako mi zavežu jednu nogu, stave ruku iza leđa i usput me tuku po leđima – slikovit je bio Kostić koji poziva centralne banke, poslovne banke i ministre financija da se ugledaju na američki i japanski sustav koji guraju i pomažu poduzetnicima. Mi smo ti o kojima ovisi mirovinski sustav, zdravstvo i zapošljavanje te proračuni država, kaže Kostić, a ne tamo neka privreda kako nas percipiraju.

Komentari (4)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

On u RH osim hotela koji nisu baš neka investicija zbog skupoce i sezonalnosti nema šta kupiti..sve veće firme drži Agrokor osim Dukata i Vindije.

U jednom intervjuu, docentica Pravnog fakulteta u Zagrebu, uvažena Anamarija Musa, upozorila je: ‘Vrijeme kada su vlasništvo i upravljanje bili spojeni u istoj osobi je vrijeme ranog kapitalizma, danas je pravilo da se za menadžerske poslove (uprava) angažiraju profesionalci, a ugovorom se određuju obaveze i kontrola’. Uvažena docentica, kao stručnjak upozorila je na politička kretanja između „čiste politizacije“ i „nedostatka političke kontrole“.
Upravo su politička kretanja između „čiste politizacije“ i „nedostatka političke kontrole“ omogućila nastanke „kraljeva šečera“, „kraljeva bakra“ i niz ostalih kraljeva pojedinih proizvoda kako ih nazivaju u Srbiji. Kod nas su umjesto kraljeva naše „gazde“, tako imamo „gazdu jaja“,“ gazdu brašna“, gazdu napitaka“ i „gazdu svih gazda“ ect.
No da li su to uistinu poduzetnici čija mišljenja treba saslušati, uvažavati, uzimati u obzir ili su oni :
– samo kvazipoduzetnici,(lat. quasi) kao, kao da, gotovo, skoro, donekle, otprilike, nešto popust poduzetnika ili su možda
– pseudopoduzetnici (od grčke ψευδής “laže, false”) čije poduzetništvo se koristi za označavanje nešto kao lažno , kao prijevarno , ili pretvorno da su nešto što nisu, odnosno oni koji se pretvaraju da su poduzetnici ?????
U okvirima “kraljeva” i “gazda” ne čudi politička nostalgija za monarhijom u Srbiji, kao što ne čudi niti nostalgija za banovinom u Hrvatskoj!!! Upravo te političke nostalgije, nastupaju kao političke i kao poduzetničke ideologije koji nas pokušavaju zadržati zarobljenima u svojevrsnom ranom kapitalizmu!

Bravo Kostiću.
Sve si im objasnio u jednoj rečenici.

New Report

Close