Smetlište za 100 milijuna eura postaje kompleks za golf

Autor: Ivan Pandžić , 22. prosinac 2008. u 22:00

U VMD-u kažu da će iskoristiti tek trećinu dozvoljene izgrađenosti, a da ne uništavaju nikakvo poljoprivredno zemljište

Developer VMD promet iz Zagreba gradit će između Biograda i Pakoštana dosad najveći najavljeni kompleks za golf. Ima tri igrališta sa ukupno 45 rupa, hotel sa pet zvjezdica, eltine vile i apartmane. Potvrdio je to za Poslovni dnevnik direktor VMD prometa Antun Mikec koji već više od godinu i pol provodi istraživanja i kupuje zemljište za izgradnju kompleksa za golf koji će se nalaziti pored Vranskog jezera. Okvirna investicija u kompletnu izgradnju procijenjena je na oko 100 milijuna eura. Iako se o novom zakonu o golfu govori uglavnom negativno, Mikec kaže da će im pomoći u realizaciji projekta, te da se u njihovu slučaju nikako ne može govoriti o uništavanju poljoprivrednog zemljišta.

Trećina izgradivosti
“Na cijeloj površini od 2,2 milijuna četvornih metara barem 50 godina nitko nije zabio motiku. Radi se o zemljištu na kojem je u jednom dijelu smetište za šest općina, a i na ostatak se dovozi otpad i sastoji se od kamenjara i makije. Zato smo se i odlučili investirati u to područje i potpuno ga urediti. Zakon o golfu je dobar jer onemogućuje ucjene i omogućava etažiranje objekata, bez kojeg nema kreditiranja. Nadam se potaknuti izgradnju golf-igrališta. U svakom zakonu su moguće malverzacije i kontrolom ih treba spriječiti, ali ne mogu se svi investitori odmah proglasiti špekulatnima”, kaže Mikec. Zakon inače dozvoljava izgrađenost od 25 posto, ali Mikec naglašava da će graditi samo jednu trećinu dozvoljenog jer želi postići ekskluzivitet i ugodno okruženje. Hotel bi trebao imati oko pet tisuća metara, izgradit će se i golf-kuća, 26 vila i 26 dvojnih kuća koje će biti visoke prizemlje i kat. Ukupno bi izgrađeni objekti trebali imati 15 do 30 tisuća četvornih metara neto, što će zavisiti od budućih dozvola. U planu postizanja autohtonosti je i sadnja 20 tisuća stabala maslina. VMD je otkupio većinu privatnih terena koji se nalaze unutar obuhvata prve faze izgradnje golf-terena sa 27 rupa. Kako su obje općine, Biograd na moru i Primošten, te županija i Ministarstvo turizma prihvatila već odavno pismo namjere, čeka se koncesijski ugovor kojim će se na 40-ak godina iznajmiti VMD-u preko milijun kvadrata zemljišta.

Zamjena zemljišta
Iako i oni imaju problema s određenim privatnim vlasnicima zemljišta, pokušavaju sve riještiti dogovorom, a izvlaštenje koje dozvoljava novi zakon ostaje samo kao posljednja mjera. Oni su kupovali i poljoprivredno zemljište koje je izvan granica planova predviđenih za golf, koje sada nude u zamjenu onima koji imaju zemljište unutar obuhvata plana.“Većina stvari se može riještiti dogovorom. Na investitorima je da nakon elaborata procjene vrijednosti zemljišta ponude barem 20 posto višu cijenu privatnim vlasnicima. Mi nudimo i opciju zamjene zemljišta i dajemo minimalno 20 posto više obradive površine izvan namjene za golf. Tek ako ništa ne uspije, dobro je imati institut izvlaštenja”, kaže Mikec. Prva faza investicije bi, ako dobiju dozvole, trebala početi krajem godine. On napominje da se u Hrvatskoj diglo previše negativnih intonacija o golferima iako je provjereno da golf dovodi bogatu klijentelu, produžuje sezonu i povećava investicije. Na lokaciju na srednjem Jadranu koja je 3,5 kilometara od mora Mikec se odlučio i zato što želi privući preko zime i jeseni golfere iz sjevernih zemalja.

Činjenice

Najveće igralište
Plan je izgraditi dva igrališta sa po 18 i jedno s devet rupa u tri faze

Turistički objekti
Hotel s pet zvjezdica, golf-kuća, 26 vila i 26 dvojnih kuća

Sanacija odlagališta
Na području se nalazi odlagalište otpada od 780 tisuća četvornih metara čiju sanaciju VMD planira sufinancirati

Komentari (3)
Pogledajte sve

ova golf igrališta mogu proći samo u zemlji kmetova

Problem s vodom se može riješiti pravljenjem umjetnij jezera, koja imaju nepropusnu foliju, a kišnica se skuplja dovodnim kanalima s obliznjih terena. Kod velikih vrućina se ta umjetna jezera pokrivaju folijom, tako da voda ne isparava. Tehnologija prikupljanja kišnice je već odavno poznata, koristila ih je kod nas Austrougarka, kada je po selima pravila “carske bunare” i pojila za stoku. Imali su čak i prirodne filtere, upotrebljavajući tri različite veličine šljunka. Od krupnog (šakavca) pa sve do finog, u Dalmaciji zvanog pržina.

Korisno i pozeljno, nazalost sa malim problemom. Koliko poznam taj kraj, osim Vranskog jezera, bas nema previse vode za odrzavanje i manikiranje golf terena.

New Report

Close