Slovenci pustili Hrvatsku u EU, čekaju se još Belgijanci, Danci, Nijemci i Nizozemci

Autor: Tomislav Oharek , 02. travanj 2013. u 22:01
Hrvatski premijer Zoran Milanović sa slovenskom kolegicom Alenkom Bratušek/Željko Lukunić/PIXSELL

Hrvatski premijer Zoran Milanović nakon ratifikacije je poručio kako se obje zemlje mogu okrenuti onome što ih najviše tišti, odnosno gospodarstvu.

Hvala kolegama u slovenskom parlamentu na tome što su jednoglasno podržali ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora", rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović nakon što je jućer svih 82 zastupnika nazočnih na sjednici slovenskog Državnog zbora glasovalo za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om.

"To je simbolički važno. U demokraciji ne mogu uvijek svi biti za isto rješenje, ali katkad je to lijepo vidjeti, kao danas", naglasio je hrvatski premijer. Tom prilikom se osobno zahvalio donedavnom slovenskom predsjedniku vlade Janezu Janši s kojim je osobno surađivao "na rješenju za koje znamo da je dobro za obje države". Milanović je potom kazao da se obje zemlje trebaju okrenuti onome što ih tišti, a to je gospodarska kriza i nedostatak gospodarskog rasta.Naglasio je da je Hrvatskoj važno gospodarsko stanje u Sloveniji jednako kao što je Sloveniji važno stanje gospodarstva u Hrvatskoj. "Upućeni smo jedni na druge, imamo jako puno toga zajedničkog", rekao je Milanović, ponovivši da dvije zemlje više toga spaja nego razdvaja, "a sad nas ne razdvaja gotovo ništa".

I Slovenija i Hrvatska male su države koja zajedno imaju tek oko 6,5 milijuna stanovnika, ali znaju što hoće i njihova je suradnja "zadana veličina na obostranu korist", kazao je Milanović.

Dijalogom uklonili prepreke

"Ne vidim boljeg suradnika od Slovenije u godinama koje dolaze".Slovenska premijerka Alenka Bratušek rekla je da je Hrvatska prošla dugi put, na kojem je bilo i prepreka, "ali smo ih uspješno uklonili dijalogom".

"Današnja ratifikacija, osobito u svjetlu ovakvog rezultata glasovanja, dokaz je da Slovenija europsku politiku suživota i solidarnosti vidi kao svoju politiku", rekla je Bratušek. Slovenska premijerka napomenula je da će ulaskom Hrvatske u EU nestati brojne administrativne prepreke što će dodatno ojačati gospodarsku suradnju dviju zemalja."Drago mi je što je moj prvi gost upravo predsjednik hrvatske vlade Milanović, što je također dokaz dobrih odnosa između dviju država", kazala je slovenska premijerka. Alenka Bratušek na kraju se zahvalila svima koji su sudjelovali i pomagali u procesu slovenske ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora i zaželjela Hrvatskoj sreću "u velikoj europskoj obitelji". Predsjednik Slovenskog državnog zbora Janko Veber naglasio je da jednoglasna odluka slovenskih zastupnika pokazuje duboko uvjerenje Državnog zbora da je ulazak Hrvatske u EU vrlo važan i za Hrvatsku, ali i za Sloveniju.

Ekonomske prednosti

"Hrvatska je prošla dug put, a današnji trenutak u slovenskom parlamentu vrlo je važan kako bi istu odluku što brže donijele one zemlje članice EU-a koje još nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor", kazao je Veber u izjavi za novinare.Nakon Slovenije, jedine članice EU-a koje još nisu ratificirale sporazum ostale su Belgija, Danska, Nizozemska i Njemačka.

Da ratifikacija znači "početak nove ere" u odnosima Ljubljane i Zagreba izjavio je jučer za ljubljansko Delo politolog Milan Brglez, profesor međunarodni odnosi na Fakultetu političkih znanosti, istaknuvši da će članstvo Hrvatske u EU-u unijeti novu kvalitetu u odnosima."Do sada je to bio odnos članice i nečlanice EU-a, a od sada će to biti odnos dviju članica. Nadam se da će prisutnost hrvatskog premijera u slovenskom parlamentu povodom ratifikacije simbolično označiti kraj ne baš dobrih odnosa na bilateralnoj razini", rekao je Brglez, dodavši da će slovenska ekonomija moći bolje iskoristiti svoje potencijale s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Komentirajte prvi

New Report

Close