Slovenci bi obnavljali zgrade u Hrvatskoj novcem EU

Autor: Petra Bulić/VLM , 10. svibanj 2013. u 12:12
Na forumu će sudjelovati slovenski i hrvatski predsjednici B. Pahor i I. Josipović /PIX

Slovenske tvrtke iz sektora industrije građevinskih materijala potpisat će pismo namjere o otvaranju Centra za energetska rješenja.

Predstavnici oko 50 slovenskih i 30 hrvatskih tvrtki susrest će se danas u Zagrebu na Hrvatsko-slovenskom gospodarskom forumu u organizaciji HGK.

Na forumu će, među ostalim, biti potpisano i pismo namjere o osnivanju Centra za energetska rješenja (CER) hrvatskih i slovenskih tvrtki iz industrije građevinskih materijala. Riječ je o suradnji koja bi trebala okupiti ponuđače koji se bave energetski učinkovitom obnovom zgrada.

"Hrvatsko tržište otvara nam mnogo mogućnosti jer će sada naši susjedi dobiti pristup sredstvima EU za te namjene", pojasnio je za dnevni list Finance Gregor Benčina iz slovenske tvrtke Jelovica koja je jedna od 17 potpisnica.

Centar će na jednom mjestu predstavljati slovenske tvrtke i hrvatske partnere s područja energetike, toplinske izolacije i uštede energije. Inicijativa je došla od slovenske strane jer žele osigurati veću integriranost slovenskih tvrtki u hrvatskom gospodarstvu, ali i iskoristiti mogućnosti prijenosa iskustava i zajedničke suradnje, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore, gdje dodaju da će se ulaskom u EU određena financijska sredstva za taj program moći će se osigurati i kroz fondove EU.

Benčina objašnjava kako će Centar biti otvoren do kraja godine te kako će ondje građanima biti dostupna i eudukacija o energetskoj učinkovitosti te je dodao da također "pripremaju ponudu financiranja".

Na forumu, kojem će se pridružiti i predsjednici Ivo Josipović i Borut Pahor, najavljeni su i uobičajeni poslovni susreti odnosno individualni sastanci gospodarstvenika.

Slovenski poduzetnici mahom navode kako vide veliku priliku u pristupanju Hrvatske EU s obzirom na to da će ukidanjem carina njihovi proizvodi postati konkurentniji na hrvatskom tržištu pa se nadaju rastu prodaje.

Inače, hrvatski izvoz u Soveniju je u prvom kvartalu porastao 3,9 posto na 1,49 milijardi kuna, dok je uvoz iz Slovenije smanjen 13,9 posto na 1,54 milijarde kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close