Sky Office poskupio sa 55 na 76 milijuna eura

Autor: Ivan Pandžić , 06. ožujak 2007. u 06:30

Zbog komplicirane procedure Dalekovod i Zagreb-Montaža kasnit će s gradnjom

Tvrtke Zagreb-Montaža i Dalekovod zbog komplikacija s birokracijom započet će nešto kasnije od planiranog gradnju kompleksa od 23 nadzemne etaže u zagrebačkom naselju Rudeš. Projekt je doživio i još neke izmjene otkako je krajem listopada izabrano najbolje arhitektonsko rješenje po kojem će se graditi: umjesto tri podzemne etaže za parkiranje, gradit će se četiri, a obuhvat građevne čestice je povećan sa 5700 na 7800 kvadrata. Sve to poskupjelo je planiranu vrijednost investicije za čak 21 milijuna eura, s prvotno planiranih 55 na 76 milijuna eura, potvrdili su u Zagreb-Montaži. “Zbog složenosti čitavog objekta veoma se pazi na svaku sitnicu u proceduri i izdavanju građevnih dozvola, pa planiramo započeti sa zaštitom građevne jame početkom svibnja i do tada dobiti načelnu građevnu dozvolu. Rok završetka je također pomaknut za siječaj 2009. Trenutno radimo na izdavanju lokacijske dozvole. U odnosu na prvotni plan najveća izmjena se odnosi na gradnju još jedne podzemne etaže. Planirana vrijednost investicije je sada 75 milijuna eura”, objasnio je Tomislav Andabaka iz Zagreb-Montaže.

Premjestiti sjedišta
Poslovni kompleks Rudeš imena “Sky Office” sastoji se od dva tornja identičnog broja katova – prizemlje i 22 etaže, i trebao bi biti jedan od najljepših nebodera u Zagrebu. Projektirali su ga tri arhitekta iz studija AJF projekt, a ukupno bi po novome trebao imati 68.000 četvornih metara bruto razvijene površine, od čega 43.000 nadzemno. Oba tornja bit će povezana od treće do 16 etaže iako će svaki toranj za sebe funkcionirati kao jedna individualna zgrada, čija prostorna organizacija i tehnička oprema je neovisna od susjednog tornja. Na tri podzemne etaže koje će također povezivati tornjeve trebalo je biti 600 parkirališnih mjesta, ali će ih s još jednom novom etažom vjerojatno biti 200 više. Među ostalim najavljeno je da će kompleks imati restoran na 14. katu i posebne “nebeske vrtove” koji bi služili za opuštanje zaposlenika. Zagreb-Montaža i Dalekovod premjestit će sjedišta u kompleks koji gledan iz zraka ima oblik leptira s tim da će svaka od tvrtki biti u različitom tornju.

Pola u zakup
“Bit će dovoljno poslovnog prostora za tržište tako da ćemo polovicu dati u zakup”, kaže Andabaka. Sky Office niknut će na križanju sadašnje Zagrebačke avenije i buduće produžene Vrapčanske ulice čiji prolaz se planira nedaleko od Zagrebačke ceste. Dalekovod i Zagreb-Montaža morali su osigurati prometne prilaze za novu Vrapčansku ulicu, ali će njezinom izgradnjom dobiti novi prilaz; ta ulica sapajat će se preko budućeg mosta Jarun na zagrebačku obilaznicu.

Neboderi na Zagrebačkoj aveniji

Kao što smo već pisali, plan urbanista je pretvoriti sadašnju Zagrebačku aveniju i Slavonsku u “poslovnu žilu kucavicu Zagreba”. Na svakom križanju niknut će neboderi i poslovni kompleksi: na križanju Zagrebačke avenije i Zagrebačke ceste Tehnika već gradi za Mercator, Hypo Nekretnine bi trebale izgraditi objekt na križanju s Ulicom hrvatskog sokola, na križanju sa Selskom planira se toranj od 23 kata, na križanju sa Savskom neboder od 17 katova i poslovni kompleks Hidroelektre, Hypo je napravio centar na križanju Marohonićeve i Slavonske, a Agram na križanju Slavonske i Većeslava Holjevca.

Komentirajte prvi

New Report

Close