Sindikati Vladi: Ubrzajte gospodarske reforme

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2012. u 14:52
Vedran Uranija (PXL)

Trenutno je u Zadru vrlo malo industrije, gotovo da nema tvrtke koja nije u problemima, brojne su tvrtke blokirane, upozorili su sindikalisti.

Od početka godine u Zadarskoj županiji izgubljeno je 2.000 radnih mjesta, u proteklih pet godina više od 10.000 i radi se o vrlo zabrinjavajućoj situaciji, jer je rijetko tko od otpuštenih radnika pronašao novi posao, upozorili su danas na konferenciji za novinare u Zadru predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) koji su pozvali Vladu da ubrza gospodarske reforme.

Trenutno je u Zadru vrlo malo industrije, gotovo da nema tvrtke koja nije u problemima, brojne su tvrtke blokirane, upozorili su zadarski sindikalisti. Pravni zastupnik i povjerenik županijskog ureda SSSH Zadar Vedran Uranija od Vlade je zatražio da ubrza gospodarske reforme i pomogne očuvanju radnih mjesta i pokretanju investicija. Pritom je posebno zatražio da se pomogne građevinskom sektoru, jer je taj sektor u Hrvatskoj i svim zemljama EU uvijek bio lokomotiva izlaska iz krize i recesije.

Uranija kaže kako bi Vlada trebala omogućiti građevinskom sektoru reprogram poreznih dugova ili moratorij na njihovo plaćanje. To znači omogućiti deblokadu tih građevinskih tvrtki kako bi one mogle poslovati i plaćati državi porez i PDV, a onda i plaće svojim radnicima. Ovako je gotovo cijeli građevinski sektor blokiran, a onda je blokirana i cijela privreda, poručio je i predložio formiranje posebnoga fonda za takve tvrtke iz kojih bi se mogli plaćati zaostatci državi.

Zadarski je SSSH od Vlade zatražio i pomoć brodogradilištima, a uz predstavnike sindikata niza tvrtki sa zadarskog područja konferenciji je bio nazočan i predstavnik remontnog brodogradilišta Lamjana Kali koje je već godinu dana u stečaju. "Gospodo iz Vlade, raspišite javni natječaj i dajte koncesiju najkvalitetnijoj tvrtki – bio to Viktor Lenac, Tankerska plovidba ili neka druga. Ali nikako M-inženjering ili neka druga tvrtka s jednim zaposlenim. Imamo mi u Hrvatskoj jako dobrih firmi", poručio je Uranija.

Osvrćući se na primjenu novih zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, o ovrsi, te izmjene Zakona o stečaju, Uranija je kazao kako je taj paket zakona dobar, ali ga treba dosljedno provoditi u praksi, a to mogu samo Vlada, poslodavci i sindikat zajedno.

Komentirajte prvi

New Report

Close