Šest ponuđača za kupnju mariborske NKBM, među njima i OTP banka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2014. u 13:23
Thinkstock

Okvirne ponude za kupnju Nove kreditne banke Maribor (NKBM) u postupku njene privatizacije predale su dvije strane banke i četiri financijska fonda.

Okvirne ponude za kupnju Nove kreditne banke Maribor (NKBM) u postupku njene privatizacije predale su dvije strane banke i četiri financijska fonda, objavili su u petak slovenski mediji navodeći da je među ponuđaćima i madžarska OTP banka.

NKMB druga je najveća slovenska banka koja je u 100-postotnom vlasništvu države. Krajem prošle godine vlada ju je dokapitalizirala sa skoro milijardu eura, a prva tri mjeseca ove godine ostvarila je 8,9 milijuna eura čiste dobiti.

Rok za predaju okvirnih ponuda investitora za kupnju NKBM-a istekao je u četvrtak, a među potencijalno najvećim interesentima je i madžarska banka OTP koja je lani već obavila dubinski pregled mariborske banke, piše ljubljansko "Delo". OTP ulaskom na slovensko tržište želi ojačati poziciju u regiji, gdje je već prisutna sa svojim poslovnicama u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, navode slovenski mediji.

Kao jednog od potencijalnih suinvestitora u NKBM spominjala se i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), ali su u njenoj centrali u Londonu odbili komentirati postupak i svoj mogući interes, navode slovenski mediji.

Prema ranijim planovima druga najveća banka u Sloveniji trebala je biti prodana do kraja ove godine, a nije jasno kako će se na to odraziti odluka vlade Alenke Bratušek o privremenom zamrzavanju svih postupaka privatizacije državne imovine. Postupke prodaje nastavit će nova vlada koja će se formirati nakon parlamentarnih izbora 13. srpnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close