Saznajte lokacije na kojima će se do ljeta postaviti nove policijske kamere

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2015. u 14:01
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Londonu prolaznika ‘uhvati’ i do 300 kamera tijekom 24 sata, u Zagrebu vas kamera može snimiti i u tramvaju i autobusu

Zagrebačke ulice pod cjelodnevnim su nadzorom najmanje desetak tisuća raznih kamera. Gotovo je nemoguće proći nekom od njih a da nas ne uhvati neka od četiri tisuće kamera koje je postavio Grad ili videonadzor s banke, mjenjačnice, kladionice, kasina, škole, vrtića a sve češće i sa stambenih zgrada. Je li videonadzor poželjan zbog opće sigurnosti ili je riječ o zadiranju u privatnost, mišljenja su podijeljena, no sudeći po sadašnjem trendu, uskoro možemo očekivati da će se Zagreb približiti Londonu za koji se kaže da je najnadziraniji grad u kojem građane u uobičajenoj šetnji svakodnevno snimi barem 300 kamera, piše Večernji list.

Prema riječima Vanje Peter iz zaštitarske tvrtke koja se bavi postavljanjem videonadzora, posljednjih sedam godina cijene su pale pa se građani sve češće odlučuju za njegovu ugradnju.

'Ljudi nekad imaju stav što će nam to, što netko ima snimati gdje sam ja i što radim, no kada se nešto dogodi svi se nadamo da je nekakva kamera nešto zabilježila', ispričao je Peter. Dodao je da se kamere za sada najčešće postavljaju kako bi se riješio neki problem pa ih stanari ugrađuju zbog učestalih krađa bicikala, uništavanja veža ili šaranja po fasadi, dok ih poslovni subjekti ugrađuju kako bi obeshrabrili provalnike.

'Mi nemamo pristup svim kamerama koje postavimo, no imamo bazu kupaca pa s nama, kao i sa svim drugim zaštitarskim kućama, policija često kontaktira da joj pomognemo doći do vlasnika kamere kako bi provjerila snimku i tako ušla u trag raznim počiniteljima', kazao je Peter.

Iako točan broj kamera u Zagrebu nitko ne zna jer ne postoji jedinstvena baza, gradski zastupnik Alen Ostojić tvrdi da samo u vlasništvu grada postoji oko četiri tisuće kamera.

'Imamo 285 kamera postavljenih na ulice u svrhu kažnjavanja krivo parkiranih vozila i sigurnosti, 115 na ZET-ovim tramvajima i 75 na autobusima, kamere se nalaze i na brojnim školama, vrtićima, prostorijama mjesne samouprave', kazao je Ostojić. Dodao je da, prema istraživanju, postavljanje kamera podupire 95 posto sugrađana, no smatra da bi trebalo napraviti pravilnik i uvesti proceduru korištenja tih snimki.

 

1. Žerjavinec, Omladinska ulica ispred kućnog broja 8, smjer istok (Policijska kamera Zagreb), Omladinska ulica 8, Žerjavinec, Hrvatska, Žerjavinec, Hrvatska

2. Ulica Dubrava, smjer zapad, kod raskrižja s Ulicom II. Poljanice (Policijska kamera Zagreb), Avenija Dubrava, Zagreb, Hrvatska

3. Slavonska avenija u visini raskrižja Ulice M. Sachsa (Policijska kamera Zagreb), Slavonska avenija, Zagreb, Hrvatska

4. Avenija Marina Držića,ispred petlje sa Slavonskom avenijom (Policijska kamera Zagreb), Avenija Marina Držića, Zagreb, Hrvatska

5. Zagrebačka obilaznica A3, smjer zapad (Policijska kamera Zagreb), Zagrebačka obilaznica, Zagreb, Hrvatska

6. Slavonska avenija, smjer zapad (Policijska kamera Zagreb), Slavonska avenija, Zagreb, Hrvatska

7. Aleja grada Bologne, Zaprešić-Gajnice, oba smjera (Policijska kamera Zagreb), Aleja Bologne, Zagreb, Hrvatska

Komentirajte prvi

New Report

Close