Samo deset dana nakon objave poziva prijavilo se 20 tvrtki

Autor: Sandra Livajić , 20. listopad 2006. u 06:30

Interes je posljedica i EU masterplana za turizam koji Šibenik navodi kao najatraktivniju lokaciju Sredozemlja

Grad Šibenik traži privatne partnere za realizaciju sedam turističkih projekata po BOT modelu U ovih deset dana otkada je Grad Šibenik objavio poziv za iskazivanje interesa za realizaciju sedam turističkih projekata u sklopu tzv. “Projekta Šibenik”, interes za projekt pokazalo je dvadestak hrvatskih i međunarodnih tvrtki. Riječ je o projektu kojim Grad Šibenik ispituje mogućnost realizacije turističkih projekata na način da se izaberu privatni partneri kojima bi se dodijelila prava na komercijalno korištenje sedam atraktivnih lokacija u vlasništvu javnog sektora po BOT (Build-Operate-Transfer) modelu.

Konzervatori
Projekt uključuje istraživanje, konzervacije i turističke afirmacije šibenskih tvrđava – sv. Nikole, sv. Mihovila, sv. Ivana te tvrđave Šubićevac, zatim gradnju luksuznog hotela na prostoru bivše vojarne Kuline na poluotoku Mandalini, gradnju jednog od najvećeg sportsko-rekreacijskog kompleksa u Hrvatskoj na prostoru vojarne Bribirskih knezova, te gradnja hotela, turističkih vila i marine s 200 vezova te pratećih sadržaja na otoku Obonjanu na površini od oko 545.000 četvornih metara. Ostvarivanje tih projekata omogućeno je izmjenama i dopunama prostornog plana Šibensko-kninske županije, a svi su obuhvaćeni jedinstvenim razvojnim dokumentom naziva “Projekt Šibenik”. “Sve će se raditi pod nadzorom konzervatora. Model BOT primjenjuje se prvi put u Hrvatskoj, a koncesije će se davati na rok do 50 godina. Šibenik je turistički izuzetno atraktivan. Europski stručnjaci su u masterplanu za turizam krajem prošle godine Šibenik i Šibensko-kninsku županiju naveli kao najatraktivnije destinacije na Srdozemlju”, kazala je šibenska gradonačelnica Neda Klarić.Potencijalni privatni partneri pozvani su da najkasnije do 17. studenoga 2006. godine podnesu iskaz interesa za jedan ili više projekata za čiju su realizaciju zainteresirani. Postupak iskazivanja interesa nije obvezujući postupak za Grad Šibenik, već služi kao podloga za donošenje odluke o realizaciji pojedinog projekta. Poziv za iskazivanje interesa objavljen je krajem prošlog tjedna u Financial Timesu, najprestižnijim dnevnim poslovnim novinama u svijetu, koje izlaze u više od 140 zemalja.

Nekretnine
Odluka hrvatske Vlade o stopiranju prepuštanja državne imovine u vlasništvo gradova i općina neće bitnije utjecati na dugoročne planove šibenske gradske uprave koji su vezani uz državne nekretnine. Ugovori o dugotrajnoj koncesiji koji će se jedinicama lokalne samouprave ponuditi umjesto vlasničkih listova nekretnina bit će, tvrdi gradonačelnica Neda Klarić, jednako pouzdan pravni temelj za realizaciju svih projekata. “Jednom vrstom koncesijskih ugovora na dugotrajni rok Grad će regulirati svoj odnos s državom, a drugom vrstom koncesija utvrdit će prava i obveze svojih privatnih partnera”, pojasnila je Klarić. Još početkom srpnja započela je suradnja sa zagrebačkom konzultantskom tvrtkom “Sinergijske solucije” koja će izraditi studiju izvodivosti investicijskog turističkog programa po modelu javno-privatnog partnerstva za realizaciju sedam turističkih projekata nakon čega će se pristupiti izboru potencijalnih privatnih partnera. Faza pripreme realizacije pojedinog projekta traje do potpisa ugovora između Grada Šibenika i pojedinog privatnog partnera. Izbor privatnih partnera planiran je do kraja srpnja 2007. godine.

Projekti

Obonjan Rivijera – predviđa gradnju hotela i turističkih vila kapaciteta do 3000 kreveta te marinu s 200 vezova uz prateće sadržaje na otoku Obonjanu na površini od oko 550.000 četvornih metara.

Hotel Šibenik – luksuzni hotel do 400 ležajeva zajedno s trgovačko-poslovnim, sportskim i drugim sadržajima na površini oko 56.000 četvornih metara. Lokacija se nalazi na poluotoku Kuline te graniči s budućom marinom s 400 vezova.

Športski kompleks – na lokaciji vojarne Bribirskih knezova predviđa se sportsko-rekreacijski kompleks s otvorenim i zatvorenim objektima, te smještajnim, trgovačkim i zabavnim objektima površine oko 240.000 četvornih metara.

Četiri tvrđave – na svim četirima šibenskim tvrđavama predviđeno je uređenje turističkih i kulturno-zabavnih sadržaja, a na tvrđavi Šubićevac manji hotel. Turistički objekti i sadržaji predviđeni su na površini od oko 28.000 četvornih metara.

Komentirajte prvi

New Report

Close