S isplatnom listom moći će pljeniti račun poslodavca

Autor: Suzana Varošanec , 14. rujan 2012. u 13:05

Vlada je u saborsku proceduru uputila paket ovršnih promjena na čelu s prijedlogom Ovršnog zakona, kojim se napušta koncept javnoovršiteljske službe što je ispregovarano s Komisijom.

Premijer Milanović je istaknuo da bi uvođenje javnih ovršitelja poskupjelo ovrhu te dodao da je ovršni zakon zamršen, ali da konačno omogućuje jednostavan i provediv postupak. “Prethodne represivne mjere ukidamo kao što smo i obećali”, kazao je podsjetivši na izborno obećanje Kukuruku koalicije o ukidanju velikih ovlasti javnih ovršitelja. U tradicionalnom modelu sudske ovrhe koji zadržavamo sve je jača tzv. agencijska ovrha. Fina će tako od 15. listopada provoditi i izravnu naplatu s računa dužnika na temelju ovršnih sudskih odluka i nagodbi, arbitražnog suda i upravnog tijela. Za vjerovnike to znači da ne moraju voditi ovršne postupke, nego se mogu ovršiti na novčanim sredstvima dužnika. Budući da potvrda o plaći od 2003. ima karakter ovršne isprave, sada će se preko Fine tom blagodati koristiti i radnici potražujući plaću od poslodavca ako je ne isplaćuje. Ovrha na pokretninama i nekretninama ostaje u domeni sudova, a zbog zaštite dužnika u roku do godine dana umrežit će se Fina, notari i sudovi.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Cijene odvjetnika i javnih biljeznika potrebno je otvoriti trzistu. Drzavna regulacija na tom polju rezultirala je nerealno visokim cijenama usluga posebno u slucaju javnih biljeznika koji su placeni daleko previse za posao koji moze obavljati jedna prosjecna bakterija s IQ-om od 1.02. Trziste treba regulirati cijene – ne Vlada. Jer Vladi lobiji izlobiraju i onda ljudi placaju previse. To izmedju ostalog i uzrok krizi i niskoj kupovnoj moci. Cijene ovih usluga koje nemaju nikakvu dodanu vrijednost jednostavno su PREVISOKE.

sve je to u redu sa smanjenjem troškova, samo su “zaboravili” smanjiti odvjetničke i javnobilježničke naknade jedno deset puta i prilagoditi ih stvarnom stanju privrede i standarda.

čista je uvreda svakog tko radi bilo kakav stručan ili zahtjevan posao kad vidi da oni puste miliijune zgrću za trivijalne poslove, za što nema apsolutno nikakve osnove, to je čisti reket građana baziran na činjenici da je odvjetnički i javnobilježnički lobi najjače umrežen s vlastima koje se ionako bave isključivo zadovoljavanjem parcijalnih interesa sebi bliskih interesnih skupina.

inače, uvođenje isplatne liste radnika kao ovršne isprave jedna je od rijetkih mjera koje bih bezrezervno podržao, no potrebno je još ukinuti i odvjetnički reket.

New Report

Close