Regionalni centri za gospodarenje otpadom idu dalje

Autor: Darko Bičak , 10. prosinac 2017. u 22:00
Dubravko Ponoš je od sredine rujna novi direktor FZOEU-a, Foto: Borna Filić / Pixsell

Fond za zaštitu okoliša računa na značajan novac iz EU, a pokreće i kampanju o koristi odavajanja otpada.

Nakon jednogodišnje pauze zbog drukčije vizije upravljanja otpadom bivšeg ministra Slavena Dobrovića, projekt regionalnih centara za gospodarenje otpadom ide dalje, najavio je na brifingu za novinare Dubravko Ponoš, odnedavno na čelu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Osim toga, kreće i agresivna nacionalna kampanja prema javnosti kojom se želi upoznati građane i tvrtke s benefitima odvajanja otpada. Iako je, uz tromjesečni moratorij, u studenom stupila na snagu regulativa kojom se jedinicama lokalne samouprave (JLS), odnosno njihovim komunalnim poduzećima, nalaže da razvrstavaju otpad, mnogi gradovi i općine su učinili malo ili ništa da se tome prilagode. Zbog toga će i FZOEU ponoviti natječaj za sufinanciranje programa zbrinjavanja otpada za JLS-ove, odnosno za pomoć pri nabavci posuda za odvajanje otpada. Ponoš je najavio da sredinom naredne godine kreću i novi natječaji za e-mobilnost, odnosno sufinanciranje nabavke električnih vozila te infrastrukture kroz punionice.

Hrvatska trenutačno ima oko 200 punionica za električna vozila, a u FZOEU procjenjuju da bi ih trebalo biti još toliko. Najveći problem je na autocestama u rijetko naseljenim područjima Hrvatske, prije svega kroz Liku i Dalmatinsku zagoru, gdje ne postoji dovoljni elektro-energetski napon da bi se suvremene punionice mogle trenutačno instalirati na postojeće benzinske crpke. U FZOEU očekuju da će najveći dio svojih programa financirati iz EU fondova.      

Komentirajte prvi

New Report

Close