RBA: I dalje visoke stope pada radova

Autor: Poslovni dnevnik , 26. siječanj 2015. u 21:59
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nema još oporavka građevinarstva.

Oporavak građevinarstva nije na vidiku, ocjenjuju analitičari u osvrtu na nedavno objavljene podatke Državnog zavoda za statistiku.

Fizički obujam građevinskih aktivnosti u studenom lani smanjen je na mjesečnoj razini za 1,2, a na godišnjoj 5,8 posto. Analitičari Reiffeisen banke (RBA) smatraju da se i dalje mogu očekivati snažnije stope pada obujma građevinskih radova, i to u segmentu ostalih građevina, jer je u prvih 11 mjeseci prošle godine broj izdanih odobrenja za te objekte pao za 20,8 posto u odnosu na 2013. S druge strane, blagim pozitivnim stopama broju odrađenih sati na izgradnji zgrada pridonosit će rast broja izdanih odobrenja za gradnju zgrada od šest posto, drže u RBA.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) zaključuju da se nastavlja utjecaj gospodarske krize. Od početka 2009. fizički obujam građevinskih aktivnosti smanjen je 40-ak posto. U HGK-u smatraju da je za oporavak građevinske aktivnosti potreban snažniji i trajniji impuls, koji može dati samo značajniji rast investicijske aktivnosti javnoga i privatnoga sektora. No, to se, kažu, još ne nazire. 

Komentirajte prvi

New Report

Close