Razvoj događaja prouzrokovanih štrajkom solidarnosti diljem Hrvatske

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2014. u 16:04
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

U dvosatnom štrajku solidarnosti od 12 do 14 sati sudjeluju na tisuće radnika u javnom i privatnom sektoru, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel

Štrajku solidarnosti koji su danas organizirale sindikalne središnjice pridružio se i Sindikat novinara Hrvatske (SNH), koji je skupove solidarnosti održao od 12 do 12,30 sati u svojim podružnicama.

Za te skupove iskorišteno je pravo na polusatnu stanku iz Zakona o radu, priopćio je sindikat, navodeći da su sudionicima skupova sindikalni povjerenici objasnili zbog čega štrajkaju sindikalne središnjice i koje su najspornije odredbe predloženih izmjena Zakona o radu.

Budući da je riječ o zakonu koji je od općeg interesa za hrvatske radnike, SNH je pozvao središnjice da u kreiranju sljedećih akcija uključe i autonomne sindikate kako bi hrvatski radnički pokret ostao jedinstven.

Sindikat novinara Hrvatske pozvao je članove da se odazovu i središnjem prosvjednom sindikalnom skupu na Markovu trgu, koji je najavljen za srijedu, 26. veljače.

HSS zatražio saborsku raspravu o izmjenama ZOR-a

HSS je danas zatražio da vlast odgodi predviđenu saborsku raspravu o izmjenama Zakona u radu (ZOR), te da se ponovo provedu konzultacije s predstavnicima sindikata i poslodavaca, te svih zainteresiranih strana.

Poseban naglasak u konzultacijama treba biti na sporazumu između sindikata i poslodavaca. Vladajući i resorno ministarstvo dužni su još jednom razmotriti sve zahtjeve te pokušati doći do minimuma usuglašavanja spornih dijelova ZOR-a, ističe HSS.

Uz napomenu da HSS neće u Saboru podržati predložene izmjene ZOR-a, u priopćenju se ističe kako ne treba povećavati nezadovoljstvo među građanima, već treba učiniti sve da ne dođe do još većih razdora.

Štrajk solidarnosti u 3. maju, potpora u riječkom KBC-u i HNK

U Brodogradilištu 3. maj, koje je dio Uljanik Grupe, početak štrajka solidarnosti oglašen je sirenama, a štrajk su poduprli svi sindikati i radnici na lokaciji brodograđevne industrije na Kantridi, i oni koji rade sastavu Uljanik Grupe i oni u tvrtkama koje su ostale u državnom vlasništvu, izjavio je glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) u Brodogradilištu 3. maj i predsjednik štrajkaškog odbora Juraj Šoljić.

Radnici su ostali na radnim mjestima ne radeći i time pokazali da su jedinstveni u zahtjevima, rekao je Šoljić novinarima dodavši da štrajkaški odbor podupire nastojanja sindikalnih središnjica u vezi sa zakonom o radu, o povremenim poslovima te o mirovinskom osiguranju.

Iako je najavljen bio dvosatni štrajk solidarnosti, u 3. maju su se odlučili na jednosatni, kako ne bi poremetili radni proces.

Šoljić je istaknuo da trećemajci podupiru radnike Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku i Areni Pula koji mjesecima nisu primili plaće, kao i radnike Tvornice motora i dizalica 3. maj, njih 220, kojima je plaća trebala biti isplaćena 12. veljače.

Poručio Vladi da je danas učinjen tek prvi korak, a da će sljedeći biti izlazak na ulice i opći štrajk.

Predsjednik Sindikata 3. maj Željko Maričić dodao je da će sutra u Zagreb na prosvjed ići izaslanici riječkih brodograđevnih sindikata, te da očekuje dobar odaziv i nastavljanje akcija.

Po podacima uz riječke gradske uprave, u gradskim komunalnim i trgovačkim društvima kao što su Autotrolej, Rijekapromet, Vodovod i kanalizacija, Energo i druga, nije bilo obustave rada.

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajdić Čahut izjavila je u telefonskom razgovoru da liječnici, medicinske sestre i drugo osoblje u riječkom Kliničkom bolničkom centru nisu obustavili rad, kako se to ne bi odrazilo na bolesnike, dodavši da u tom sindikatu podupiru štrajk solidarnosti i zahtjeve u vezi s izmjenama zakona o radu.

Štrajk su podržali i djelatnici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci današnjim skupom potpore, izvijestio je na konferenciji za novinstvo povjerenik Sindikata djelatnika u kulturi u toj kući Toni Plešić. Kazalište danas nije moglo u potpunosti obustaviti rad zbog predstave "Il barone rampante (Barun penjač)", koja je počela u podne, upravo u vrijeme štrajka, a organiziran je dolazak djece na predstavu iz drugih mjesta.

Plešić je kazao da se tim skupom daje podrška radnicima koji rade, a ne dobijaju plaće. Ocijenio je da će izmjene Zakona o radu još više obespraviti radnike, među ostalim i omogućavanjem lakšeg otpuštanja. Plešić je ustvrdio da Vlada ne brine o budućnosti.

Znatan dio zaposlenika u javnim ustanovama u Vukovarsko-srijemskoj županiji pridružio štrajku solidarnosti

Znatan dio zaposlenika u javnim ustanovama u Vukovarsko-srijemskoj županiji pridružio se danas štrajku solidarnosti, a izostao je u većini gospodarskih subjekata, rekao je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Vukovarsko-srijemske županije Nikola Kaselj.

"I radnici u neposrednoj proizvodnji podržavaju u potpunosti sve sindikalne zahtjeve, ali nisu mogli zaustaviti proizvodnju i pridružiti se štrajku. To smatramo i opravdanim jer, ako išta ovu zemlju može izvući iz krize, to je rad i proizvodnja, a i neki poslovni procesi su takvog tipa da jednostavno ne možete zaustaviti stroj i štrajkati sat ili dva, te ih u potpunosti razumijemo", kazao je Kaselj.

Također je potvrdio kako je u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici u 12 sati na pet minuta obustavljen rad kako bi zaposlenici te ustanove izrazili solidarnost, pazeći pritom da ne izazovu nikakav zastoj u pružanju liječničkih i medicinskih usluga.

Po riječima predsjednika županijskog Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Peje Nedića, štrak solidarnosti proven je u svih 16 srednjih škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojima je dobar dio zaposlenika obustavio rad od 12 do 14 sati.

"Od oko 1970 zaposlenika u srednjim školama Vukovarsko-srijemske županije, u štrajku je bilo oko 800 ljudi", naveo je Nedić.

U Karlovcu sindikalci najavljuju drastične mjere protiv novog ZOR-a

Izmjenama Zakona o radu (ZOR) planira se drastično smanjene prava radnika što sindikati neće dopustiti, ovaj put ide se do kraja uključujući i najdrastičnije mjere, poručio je Nikola Badovinac, koordinator pet sindikalnih središnjica za Karlovačku i Ličko-senjsku županiju.

Badovinac je izjavu medijima dao ispred karlovačke Gimnazije, gdje se većinom štrajkalo iako je dio profesora održao nastavu.

Po njegovim riječima, u Karlovcu se danas štrajkalo u osnovnim školama, gradskoj i županijskoj upravi, HZZO-u, HZMO-u i tvornicama u kojima djeluju sindikati.

Badovinac je Hini najavio radikalizaciju prosvjeda, ako Vlada i resorni ministar Mirando Mrsić ne prihvate pregovore.

Na pitanje jesu li sindikalne vođe dobro promislile o svim mogućim rizicima takvih postupaka, Badovinac je odgovorio da oni sve rade sukladno zakonima i sa saznanjem što se sve može dogoditi.

Znamo da nismo imuni na događaje kakvi su bili u BiH ili Ukrajini, ali mi više ne možemo čekati. Čelništvo svih pet sindikalnih središnjica složno je da idemo do kraja, ne želimo da ovakav zakon bude usvojen bez tripartitne usuglašenosti, kazao je.

Povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Jelena Despot ustvrdila je kako je na štrajk solidarnosti bio dobar odaziv u svim srednjim školama Karlovačke županije, iako su ponegdje štrajkali pet minuta, a drugdje od 12 do 14 sati.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close