Raspodjela dionica nepoznata, HEP neće biti većinski vlasnik Diokija?

Autor: Danijela Jozić,VLM , 23. ožujak 2012. u 09:10

Vlasnički udio HEP-a definirat će se dogovorom ključnih vjerovnika, poručili su nam jučer kratko iz Hrvatske elektroprivrede

Vjeruju Vladi: Radnici Diokija prekinuli prosvjed

Linić: Novac za plaće u Diokiju osigurat će se iz imovine tvrtke

Iako je Vlada jučer dala zeleno svjetlo za restrukturiranje Diokija, raspodjela dionica u toj tvrtki još se dogovara. Nakon što je sad već bivši vlasnik Robert Ježić pristao i potpisao izlazak iz Diokija, novi vlasnici postaju najveći vjerovnici, banke i dobavljači. Ukupan se dug Diokija kreće oko 1,1 milijardu kuna sa zadnjim danom prošle godine, a najveći se dio odnosi na banke, 785 milijuna kuna. Nije sigurno hoće li banke potraživanja u potpunosti zamijeniti za dionice ili će dio duga reprogramirati. “Hypo banka je dosad u više navrata pokazala dobru volju i spremnost da se pronađe prihvatljivo rješenje i vjerujemo da će do njega doći te da će proizvodnja ponovno biti uspostavljena”, poručeno nam je iz Hypa, kod kojeg Dioki navodno ima više od 300 milijuna kuna kredita. Drugi najveći kreditor je Zagrebačka banka, pa RBA. Poslovni dnevnik doznaje da je, primjerice, Karlovačkoj banci Dioki dužan oko 28 milijuna kuna. Osim banaka koje su redom osigurane nekretninama, jedno od osiguranih većih potraživanja je i ono Siemensa od nešto više od 50 milijuna kuna. Siemens navodno ima založno pravo na Diokijevu upravnu zgradu.

Bankama 40 posto
Uz banke, najveći neosigurani vjerovnici Diokija su HEP (175 milijuna kuna) te Ina (117 milijuna kuna). Ina, kao što je poznato, ne sudjeluje u procesu vlasničkog restrukturiranja Diokija. Navodno se tijekom proteklih mjeseci razgovaralo da bi HEP trebao biti taj kojem bi pripalo 51 posto dionica, no od te priče se odustalo jer bi ta kompanija morala Dioki prikazati konsolidirano što bi loše utjecalo na ukupni rezultat tvrtke. “HEP će postupiti sukladno zaključku Vlade, a udio HEP-a definirat će se dogovorom ključnih vjerovnika”, poručili su nam jučer kratko iz HEP-a. Zadnje vijesti govore da se razgovaralo o HEP-ovom udjelu od 25 do 30 posto dok bi bankama išlo oko 40 posto. No, pitanje je kako će na kraju banke odlučiti jer banke ‘ne trpe’ vlasničku ulogu. Primjerice, kod slučaja Pevec svoje su dugove reprogramirale a jedino je Hypo banka prihvatila manji udjel u vlasništvu. ‘Ostatak’ do sto posto dionica Diokija dobit će tvrtke-dobavljači čija se potraživanja kreću od sto do 500 tisuća kuna.

Bez detalja iz HŽ-a
O svemu će se više znati kroz tjedan dana koliko je jučer Vlada dala Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu pomorstva da provedu “sve potrebne radnje” kako bi se HEP i Hrvatske željeznice (HŽ) te HŽ Cargo uključili u restrukturiranje Diokija. Kad je u pitanju HŽ Cargo (njegovo je potraživanje prema Diokiju 1,2 milijuna kuna, tj. ukupno sa HŽ-om 1,4 milijuna kuna) ta je tvrtka iskazala interes da kupi industrijski kolosijek na Diokijevoj lokaciji, o čemu se već neko vrijeme pregovara. “O detaljima tog posla ne možemo govoriti”, poručuju iz HŽ-a. U ponedjeljak se održava Nadzorni odbor Diokija na kojem će biti izabran novi predsjednik Uprave a navodno bi to trebao biti Dubravko Tkalčić. Dosadašnja direktorica i članica Uprave Vidonija Miletić Plukavec vraća se na staru poziciju komercijalnog direktora.

Komentirajte prvi

New Report

Close